Tijdlijn: Maab (10 jaar) werd gemarteld en vermoord door haar vader Noah Ali Saleh Al Yemeni (33 jaar)


 

Eerwraak verhaal 2016: Amir

Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Amir
geboren: 1986
gestoken: 22/23 juni 2016
Woonplaats: Römerberg / Speyer
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: waarschijnlijk wel
Dader: Farid (23 jaar)
Amir woont in Römerberg, Farid woont in Speyer. Beiden zijn asielzoekers uit Afghanistan.

Amir leeft gescheiden van zijn vrouw en is bij Farid's zuster. Haar broer accepteert dat niet. Daarom steekt Farid hem in zijn twee maal in zijn hals. Het lichaam wordt op 23 juni 2016 door wandelaars gevonden in de Rijnweiden tussen Speyer en Ottostadt. Een paar dagen later wordt de dader gearresteerd.

De rechtszaak voor de Frankenthalse rechtbank begint in november. Het Openbaar Ministerie spreekt van een totaal overdreven erebesef. In december wordt de dader veroordeeld tot negen en een half jaar gevangenisstraf wegens doodslag.

De juiste namen van de betrokkenen zijn niet bekend. We zijn blij met aanwijzingen!

Eerwraak verhaal 2015: Zada

Eerwraak verhaal

Zada
geboren: 1991
doodgestoken: 27 november 2015
Woonplaats: Wörth / Pfalz
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 1 zoon
Dader: haar man (31 jaar)
Zada en haar man wonen in een vluchtelingenappartement in Wörth. Zada zal daar in november 2015 worden neergestoken. Ze bloedt dood. Buren bellen de politie. De agenten vinden het lichaam in de gang en arresteren de met bloed besmeurde echtgenoot.

In juni 2016 begint de rechtszaak voor de Landau-rechtbank. Het blijkt dat er al een aangifte van huiselijk geweld is gedaan. Zada had verklaard dat haar man haar jarenlang mishandeld had. Hij beweert in de rechtbank zich de misdaad niet te herinneren. In juli wordt hij veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor doodslag.

Zada is niet de echte naam van de vrouw. We zijn blij met aanwijzingen!

Eerwraak verhaal: Marget en Katrin

Eerwraak verhaal

Marget en Katrin
geboren: 1982, 1981
doodgestoken: 4 januari 2015
Woonplaats: Lüneburg
Oorsprong: Irak / Koerden / Jesiden
Kinderen: Marget 3, Katrin 2
Dader: Marget's man Ziad Karnous (37 jaar)
Het is waarschijnlijk dat Ziad rond 2003 als vluchteling uit Irak naar Duitsland is gekomen. Hij trouwt met zijn nicht (niet 1e graad) Marget Karnous en neemt haar naam aan. Ze hebben drie kinderen (8, 9, 11 jaar). Zelfs na 11 jaar in Duitsland spreekt Ziad alleen gebroken Duits. Hij werkt als keukenhulp. De familie is onopvallend tot de misdaad.

Marget en Ziad zijn Yazidi. Maar Marget wil scheiden en christen worden.

Op 4 januari 2015 zal Marget's vriendin Katrin, die actief is in een protestantse vrije kerk, bij haar zijn. Ziad steekt haar om zijn vrouw te intimideren. Ze weigert waarschijnlijk terug te keren naar hem. Ze roept om hulp. Dan steekt hij haar ook neer. Tijdens het misdrijf zijn de drie kinderen bij familieleden.

De buren horen het geschreeuw en bellen de politie. Ziad is op de vlucht. De politie zoekt hem in heel Europa.

Blijkbaar heeft de dader ook een ander paspoort dan Ziad Haji Rascho, zijn Iraakse naam. Er is ook een eerdere geboortedatum. Ziad deed zich voor als minderjarige toen hij Duitsland binnenkwam.

Bijna 3 weken na de misdaad wordt Ziad in Hamburg gearresteerd en beschuldigd van dubbele moord. Hij bekent de misdaad. In mei 2015 begint de rechtszaak bij de districtsrechtbank van Lüneburg.

In september wordt de tweevoudige moordenaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De bijzondere ernst van de schuld wordt vastgesteld.

In december 2016 beslist het Federale Hooggerechtshof dat het proces moet worden heropend.

In oktober 2017 wordt de eerste uitspraak bevestigd: Levenslange gevangenisstraf. De rechtbank bevestigt dat de verdachte in Duitsland in 15 jaar tijd geen enkele prestatie op het gebied van integratie heeft geleverd.

Eerwraak verhaal: Diana K.

Eerwraak verhaal

Diana K.
geboren: 1987
doodgestoken: 13 september 2015
Woonplaats: München
Herkomst: Bulgarije / mogelijk Roma
Kinderen: 1 zoon (2 jaar)
Dader: Angel R. (38 jaar), ex-vriendje van haar zuster
Angel heeft eerst een affaire met Diana in Bulgarije. Dan besluit hij te kiezen voor een relatie met haar jongere zus Snezhana (26 jaar). Ze hebben 2 kinderen (geboren omstreeks 2009 en 2012). Angel is gewelddadig. Later zal hij voor de rechtbank beweren dat het in Bulgarije normaal is om jouw eigen vrouw te slaan.

De vader van het gezin ontvangt van de EU een lening van 150.000 euro voor de landbouw. Het bedrijf gaat failliet. De familie komt in 2013 uit Bulgarije naar Duitsland.

Snezhana scheidt in het voorjaar van 2014. Hij begint haar te stalken en daarom vlucht ze in de zomer van 2015 met de kinderen naar een vrouwenopvang. Angel krijgt een contactverbod opgelegd, maar hij houdt zich er niet aan. Alleen al voor de zomer zijn er 6 overtredingen geregistreerd.

De rechtbank kan het aanhoudingsbevel echter niet uitvaardigen omdat de stalker geen vast adres heeft. Dit kan duiden op een Roma-achtergrond. Ook dat hij getrouwd is met Snezhana aan de ene kant, aan de andere kant wordt gezegd dat het huwelijk niet geldig is voor de wet. Mogelijk is het een Romahuwelijk.

Op 13 september 2015 houdt Angel zich op bij een pizzeria in München waar zijn ex-vriendin werkt. Haar zus Diana en haar vriendje gaan de confrontatie met hem aan. Angel steekt dan Diana neer midden op de straat. Mogelijk zijn Snezhana's kinderen (3 en 6 jaar) aanwezig, die door haar zus verzorgd worden.

De dader vlucht, maar wordt 2 dagen later gepakt.

In januari 2017 begint het proces voor de rechtbank van München. In maart wordt Angel veroordeeld tot 12 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens doodslag.

Eerwraak verhaal: Vanessa Münstermann

Eerwraak verhaal

Vanessa Münstermann
geboren: 1989
met zuur overgoten: 15 februari 2016
Woonplaats: Hannover
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; Daders Brazilië
Kinderen: de dader heeft 1 zoon met een andere vrouw
Dader: haar ex-vriendje Daniel F. (32 jaar)
Vanessa is een schoonheidsspecialiste uit Hannover. Ze werkt bij het benzinestation van haar adoptieouders. Op 14 februari 2016 doet ze aangifte tegen haar ex-vriendje Daniel voor aanranding en stalking. De agenten spreken hem op een vermanende wijze toe.

De volgende ochtend neemt Vanessa haar hond vroeg op pad. Haar ex-vriend ligt op de loer voor haar en giet zwavelzuur op haar gezicht. Een vrouw hoort het geschreeuw en belt een ambulance. Vanessa valt in coma.

Vanessa ligt 12 dagen in coma en zal 20 maal geopereerd worden. Eén oor ontbreekt, één oog is bijna volledig vernield, haar linkerhelft van haar gezicht is voor altijd verminkt.

In augustus 2016 vindt het proces plaats bij de arrondissementsrechtbank van Hannover. Mede-gevangenen melden dat Daniel opschept over zijn misdaad en dreigt zijn vriendin open te snijden.

Daniel is geboren in Brazilië en geadopteerd in Duitsland. Zijn adoptieouders zijn dokters. Zijn beroep wordt aangeduid als fitnesstrainer. Een vrouw uit Hildesheim heeft een zoon bij zich die in 2014 geboren is. Er zijn acht gevallen van geweld uit deze tijd.

Eind augustus wordt de dader veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Voor de rechtbank accepteert Daniël de straf. Later schrijft hij een brief dat hij 15 jaar gevangenisstraf wil. Het is heel goed mogelijk dat hij van de herziening alleen maar meer leed voor Vanessa verwacht. De zaak wordt in april 2017 door het Federaal Grondwettelijk Hof verworpen.

De vraag blijft of dit geval een eremisdaad is. Het motief ligt in een mengeling van overdreven ijdelheid, jaloezie en algemeen geweld tegen vrouwen. Een islamitisch eremotief ontbreekt. Zuuraanvallen zijn gebruikelijk bij eerwraak (naast steken/slachten). De man demonstreert zijn recht op de vrouw. Ze is van hem en mag van niemand anders zijn.

Eerwraak verhaal: Hyusine A.

Eerwraak verhaal

Hyusine A.
geboren: 1977
doodgeslagen: 21 juni 2014
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Bulgarije of Turkije
Kinderen: 2
Dader: Ibrahim A. (43 jaar)
Hyusine en Ibrahim zijn 23 jaar getrouwd. Ze wonen in Berlin-Neukölln en hebben 2 kinderen samen.

In de vroege ochtend van 21 juni 2014 slaapt Hyusine nog steeds. Ibrahim komt naar haar bed en slaat op haar hoofd met een hamer. De klappen zijn al fataal. Bovendien steekt hij haar in de borst met een mes.

Nadien gaat Ibrahim naar een kennis en bekent de daad. Samen gaan ze naar de plaats delict. De kennis belt de politie. Ibrahim vlucht, maar wordt later gearresteerd in de buurt van de plaats delict.

Het proces voor de rechtbank van Berlijn begint in december 2014. Ibrahim wil zich de misdaad niet herinneren. Daarna is de berichtgeving gestaakt. Het is mogelijk dat de dader naar een psychiatrische afdeling wordt gestuurd.

Eerwraak verhaal: Asma

Eerwraak verhaal

Asma
geboren: 1989
Moord: 14 november 2016
Woonplaats: Senftenberg (Lausitz)
Herkomst: Tsjetsjenië
Kinderen: 5
Dader: haar man Rashid D. (31 jaar)
Asma is 27 jaar oud, komt uit Tsjetsjenië in mei 2016 en heeft 5 kinderen met haar man Rashid. De familie vraagt asiel aan en woont in Senftenberg, Brandenburg, in een flatgebouw dat bewoond wordt door vluchtelingen.

Op 14 november 2016 stak Rashid zijn vrouw met een mes meer dan 20 maal. Dan gooit hij haar uit het raam van de tweede verdieping. Ze valt 6 meter naar beneden. Omdat ze nog leeft na de klap, snijdt de man haar keel door met een mes. Asma sterft op de plaats van het misdrijf. De dader is gearresteerd.

Tijdens deze tijd slapen de 5 kinderen in het appartement. Ze worden onder de hoede genomen van het Bureau voor jeugdzorg. Later komen ze bij familieleden in Tsjetsjenië. Waarschijnlijk wordt hen daar geleerd dat hun vader het recht had om hun moeder te vermoorden.

In juni 2017 wordt Rashid veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Er wordt gezegd dat er motieven voor moord aanwezig waren. Het is echter de vraag of de dader zich hiervan bewust was. Omdat hij "gearresteerd was vanwege zijn moslimgeloof, dat hij zijn hele leven lang had gevolgd". Hij kwam uit een Tsjetsjeens dorp, waar het vanzelfsprekend was dat vrouwen in bepaalde gevallen van wangedrag werden gedood. Volgens de uitspraak, die als schandalig wordt ervaren, is het niet het parket dat in beroep gaat, maar de verdediging. De uitspraak kan dus niet langer worden aangevochten. Bovendien blijkt dat Rashid een maand voor het misdrijf eigenlijk zou moeten worden uitgezet. Maar de ambtenaren hadden hem niet in zijn appartement gevonden. De echte naam van het slachtoffer is niet bekend.

Eerwraak verhaal: Delali Assigbley

Eerwraak verhaal

Delali Assigbley
geboren: 1978
verbrand: 7 december 2016
Woonplaats: Kronshagen bij Kiel
Herkomst: Togo
Kinderen: 2 zonen (3 en 7 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Koffi W. (41 jaar)
Het is mogelijk dat deze moord niet vanwege de eer is gepleegd. Er wordt gezegd dat de dader leed aan waanideeën. Aan de andere kant werd hij uit een kliniek ontslagen met de diagnose dat er geen gevaar voor anderen bestond. Ofwel was de diagnose te optimistisch, ofwel is er een motief van eer. Of een mengeling van situaties.

De daad: Delali en haar man komen uit Togo naar Duitsland in het midden van de jaren '90, de een na de ander. Hij is een opgeleide slotenmaker, zij studeert enkele semesters pedagogie. De twee hebben 2 kinderen. Delila en haar man gaan waarschijnlijk meerdere keren uit elkaar. Op 1 januari 2017 treedt zij in dienst bij de vluchtelingencommissaris van het deelstaatparlement van Sleeswijk-Holstein.

Op 7 december 2016 zal haar man haar in de auto met benzine overgieten. Ze vlucht naar buiten, hij rent achter haar aan en steekt haar in brand. Ze rent door de straat heen. Voorbijgangers blussen de brand. Delali is ernstig gewond en komt naar een speciale kliniek.

Haar man ontvlucht de plaats van het misdrijf maar wordt gearresteerd door de opgeroepen politieagenten. De kinderen worden in een pleeggezin geplaatst.

Het slachtoffer sterft iets later in de kliniek.

In augustus 2017 begint het proces voor de districtsrechtbank van Kiel. In dezelfde maand worden de daders op de psychiatrische afdeling opgenomen. Het misdrijf is strafrechtelijk gezien een moord, volgens de rechter.

Eerwraak verhaal: Claudia

Eerwraak verhaal

Claudia
geboren: 1977
vermoord: 20 oktober 2016
Woonplaats: Frankfurt-Sossenheim
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Kameroen
Kinderen: 3 (tot 4-8 jaar)
Dader: haar ex-man Ousseini O. (47 jaar)
Claudia is gescheiden van haar man Ousseini. Blijkbaar wonen de twee nog steeds onder één dak.

Op 20 oktober 2016 brengt de vader van de 3 gemeenschappelijke kinderen hen naar kleuterschool en school. Dan slaat hij Claudia's hoofd in stukken met een bijl. In een afscheidsbrief noemt hij wraak en aanspraak op de macht als motieven.

Daarna rijdt Ousseini naar het centrum van Frankfurt en stort zich van het dak van een warenhuis. Hij overleeft ernstig gewond.

Als de agenten het nieuws van zijn zelfmoordpoging aan zijn vrouw willen vertellen, vinden ze het lichaam van Claudia. De kinderen worden onder toezicht gesteld van het Bureau voor jeugdzorg.

In augustus 2017 begint het proces voor de rechtbank van Frankfurt. Ousseini wordt geïntroduceerd als zoon van een Kameroense stamkoning en succesvol ingenieur of informaticus. In augustus wordt hij veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Vanwege het "hoogwaardigheids effect" was de beschuldiging van moord ingetrokken, alhoewel er van hem schriftelijke haatzaaiende tirades en moordfantasieën waren gevonden.