Eerwraak verhaal: Asila en Sarah Nahami

Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Asila en Sarah Nahami
geboren: 2011,2009
doodgeslagen: 25 augustus 2018
Woonplaats: Jemen
Herkomst: Jemen
Kinderen: Ze was zelf ook een kind
De dader: haar vader

De achtjarige Asila Nahami werd op de openbare weg door haar vader doodgeslagen met een dikke houten stok die normaal gesproken voor ezels wordt gebruikt omdat ze buiten met haar neefjes aan het spelen was.
Toen de buurtbewoners er bij de vader op aandrongen om te stoppen en medische hulp te vragen voor zijn bewusteloze dochter, weigerde hij dat.
Later werd Asila naar een medische post gebracht, half dood. Een advocaat was toevallig in de kliniek en toen hij haar ernstige verwondingen zag zei hij, "ik dacht dat ze van de berg gevallen was", en hij nam de laatste foto's van een levende Asila, waarna ze in 5 minuten overleed. De lokale politie werd ingeschakeld voor een onderzoek.

De politie ging naar het huis van het slachtoffer om haar zus Sarah te vinden die gewond was geraakt, toen haar gevraagd werd naar de reden, kwamen ze erachter dat hun vader Sarah's ogen verbrandde omdat ze "eyeliner" droeg.
De zaak is in behandeling sinds augustus 2018, de rechtbank heeft de zaak als een "kleine overtreding" beoordeeld, een vader kan niet gestraft worden voor het vermoorden van zijn kind volgens de Jemenitische strafwet. Vanwege de publieke woede onder de Jemenitische bevolking werd de vader echter door de lokale autoriteiten enkele maanden gevangen gezet.

Het rechtssysteem heeft geen enkel respect voor de vermoorde kind, aangezien de rechter en het algemene systeem deze kwestie verwaarlozen.

Eerwraak verhaal: Sanaa A.

Eerwraak verhaal

Sanaa A.
geboren: 1981
Moordpoging: 5 januari 2017
Woonplaats: Luckenwalde (Brandenburg)
Herkomst: Slachtoffer: Jordanië; Dader: Syrië
Kinderen: 3 dochters (bij daad 7-16 j.), 2 zonen
Dader: haar man Yahia / Yahya (48 j.)
Op 14-jarige leeftijd is Sanaa onder dwang getrouwd met Yahia, die 12 jaar ouder is. De twee van hen hebben vijf kinderen. Zij wonen als eerste in Libië. Yahia is waarschijnlijk betrokken bij islamistische wapendeals, wordt gezocht door de politie en zo komt de familie naar Duitsland als "Syrische vluchtelingen".

Het gezinsleven is gewelddadig, er zijn doodsbedreigingen. Sanaa scheidt in november 2016 en krijgt een contactverbod. Er zijn beschuldigingen tegen de vader wegens seksueel misbruik van de 16-jarige dochter.

Op 5 januari 2017 stak Yahia zijn gescheiden vrouw met met een mes 14 keer op straat. Bovendien trekt hij het mes over de helft van haar gezicht. Dan vlucht hij, maar hij staat later tegenover de politie.

In juni begint het proces wegens poging tot moord bij de regionale rechtbank van Potsdam. In juli wordt Yahia veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw was voor hem een voorwerp geweest dat hij als zijn eigendom beschouwde waarmee hij alles kon doen wat hij wilde. Hij had gevreesd dat zijn vrouw zich na de scheiding tot een andere man kon wenden. Hij had meermaals gezegd dat hij het niet zou tolereren. Hij had zijn vrouw haar het recht op leven ontzegd en maakte haar het voorwerp van zijn vigilante rechtspraak, aldus het vonnis.

Er zijn 2 andere processen tegen Yahia: voor het aanvallen van haar dochter en voor het ondersteunen van een terroristische organisatie.

Eerwraak verhaal: Hülya

Eerwraak verhaal

Hülya
geboren: 1977
Poging tot moord: 27 maart 2018
Woonplaats: Duisburg-Marxloh
Oorsprong: vermoedelijk Turkije
Kinderen: min. 1 meisje (bij daad 18 j.)
Dader: haar man (56 j.)
Op 27 maart 2018 valt een Turk in het gezinsappartement zijn 15 jaar jongere vrouw aan met een mes. De 18-jarige dochter komt tussenbeide, ze raakt daarbij ook gewond.

De dader wordt gearresteerd. Dit leidt tot rellen op straat.

Hülya komt naar het ziekenhuis, net als haar dochter. De politie onderzoekt de zaak. Hülya is niet de echte naam van de vrouw.

Eerwraak verhaal: Gina

Eerwraak verhaal

Gina
geboren: 1977
vermoord: 1 december 2017
Woonplaats: Herzogenrath / Aken
Herkomst: Dader: Afghanistan
Kinderen: 1 (bij daad 1 j.)
Dader: haar man Hafizullah Safi (44 j.)
Op 2 december 2017 vindt een jogger het lijk van Gina in het Broichbachdal, nabij Aken. Verdacht is haar man Hafizullah. Ze zijn op zoek naar hem. Het gemeenschappelijke 1-jarige kind is waarschijnlijk in veiligheid.

Gina's echte naam en oorsprong zijn onbekend.

Eerwraak verhaal: Fabienne de M.

Eerwraak verhaal

Fabienne de M.
geboren: 1969
verstikt: 2 januari 2017
Woonplaats: Denkendorf (bij Ingolstadt)
Herkomst: Slachtoffer: Frankrijk; Dader: Algerije
Kinderen: 1 zoon (bij daad 8 j.)
Dader: haar man Riad B. (32 j.)
Fabienne is Frans en tolk. Riyadh is Algerijns en studeert informatica. De twee trouwen met elkaar in 2008.

Terwijl hun zoon op de begane grond speelt, slaat, wurgt en verstikt Riad zijn vrouw op 2 januari 2017. Daarna neemt Riyad zijn zoon mee naar de politie en geeft zich aan. De noodarts kan alleen haar dood vaststellen.

In september 2017 begint het proces voor doodslag bij het regionale gerechtshof van Ingolstadt. Riyad bekent de daad, maar zou niet hebben gewild dat zijn vrouw sterft.

In oktober wordt de dader veroordeeld tot 6 jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor doodslag.

De rechtbank beschouwt Yama als volledig schuldig. In februari 2018 wordt hij veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.

Eerwraak verhaal: Mia V.

Eerwraak verhaal

Mia V.
geboren: 2002
doodgestoken: 27 december 2017
Woonplaats: Kandel (Rijnland-Palts)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriend Abdul Mobin D. (bij daad verm. 15 j.)
Abdul komt in april 2016 naar Duitsland als vermeende minderjarige niet-begeleide vluchteling. Hij gaat naar een scholengemeenschap, woont in een bewaakte jeugdgroep en maakt kennis met Mia. Ze helpt hem om Duits te leren, de twee worden een paar voor een paar maanden. Waarschijnlijk stelt ze hem ook aan haar ouders voor.

In februari 2017 wordt de asielaanvraag van Abdul afgewezen, maar hij wordt nog steeds getolereerd.

Dan scheidt Mia zich begin december 2017. Abdul wil dit niet accepteren en begint haar te stalken. Mia's ouders rapporteren hem medio december voor belediging, dwang en bedreiging. De politie spreekt over het gevaar - per telefoon en in de school. Er is al een klacht tegen Abdul vanwege een schoolpleingevecht in november.

Op 27 december 2017 volgt Abdul zijn ex-vriendin in een drogisterij. Daar steekt hij haar met een broodmes. Mia sterft in het ziekenhuis. Getuigen houden de dader in hun greep. Het arrestatiebevel is voor doodslag.

De Tagesschau heeft de zaak in eerste instantie niet gemeld, omdat het een relatie betrof. Later, echter - onder andere omdat de leeftijd van de vermeende 15 jaar oude dader nogal twijfelachtig lijkt. Zo komt ook het falen van de autoriteit als onderwerp ter discussie te staan, net als een algemeen onkritisch en trivialiserend contact met vermeend minderjarige vluchtelingen.

In februari 2018 zou Abdul minstens 17,5 jaar oud zijn en niet ouder dan 20. Dit betekent dat hij waarschijnlijk veroordeeld is onder het jeugdstrafrecht, zoals meestal het geval is in dergelijke gevallen. Tot nu toe zwijgt hij. In april zal hij worden beschuldigd van moord voor de jeugdkamer van de Landau Regional Court. In juni begint het proces achter gesloten deuren.

Een oom zegt dat Abdul door zijn familie is gekozen omdat hij een jongeman is. Misschien had hij zelfs de taak om een Duitse vrouw te vinden en vervolgens zijn familie binnen te halen. De redenen voor asiel (vervolging door de Taliban) zijn bedacht.

Hoewel het publiek is uitgesloten, wordt in augustus bekend dat Abdul een agent voor de rechtbank beledigd, bespuwd en gewurgd heeft - uitgerekend tijdens de getuigenis van Mia's moeder. In september wordt Abdul veroordeeld tot 8, 5 jaar jeugdige detentie voor moord. Hij doet afstand van zijn recht om in beroep te gaan en aanvaardt het vonnis. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep.

Eerwraak verhaal: Zada

Eerwraak verhaal

Zada
geboren: 1993
Moordpoging: 21 december 2017
Woonplaats: Euskirchen / Bergheim bij Keulen
Oorsprong: Syrië
Kinderen: 2 (bij daad 2 en 3 j.)
Dader: haar man Ibrahim A. (bij daad 30 j.)
Zada en Ibrahim zijn neef en nicht en trouwen in april 2014 in Syrië. Ze komen in 2016 via Turkije en Noorwegen naar Duitsland en wonen met 2 kinderen in een vluchtelingenopvang in Euskirchen. Op 21 december 2017 bezoeken ze de zus van Ibrahim in Bergheim bij Keulen. Het komt tot dreigementen, Ibrahim wil zijn vrouw van het balkon gooien of haar gezicht met zuur overgieten.

Zada vlucht naar de weg en stopt een auto om in veiligheid te komen. Ibrahim blijft haar steken. Later worden 11 steken geteld. Als hij denkt dat ze dood is, laat hij haar gaan. De chauffeur rijdt Zada naar een kliniek. Daar wordt ze gered door een noodoperatie. In het rechteroog blijft ze blind.

In mei 2018 begint het proces voor de rechtbank van Keulen. In juli wordt Ibrahim veroordeeld tot 8 jaar en 6 maanden gevangenisstraf voor poging tot doodslag en gevaarlijke mishandeling. Hij begrijpt niet waarom hij naar de gevangenis moet voor wat hij heeft gedaan. Aan de ene kant denken erecriminelen vaak dat ze het juiste hebben gedaan. Aan de andere kant moeten de moeilijkheden binnen de familie worden afgehandeld. Het feit dat geweld tegen vrouwen überhaupt door een Duitse rechtbank wordt berecht, past hier niet bij.

Zada, wiens echte naam niet bekend is, woont nu bij de zus van de dader. Dit kan zo worden geïnterpreteerd dat de vrouw nog steeds onder invloed staat van de familie van haar man.

Eerwraak verhaal: Marie

Eerwraak verhaal

Marie
geboren: 1995
verminkt: 23 december 2017
Woonplaats: Burscheid (bij Keulen)
Herkomst: Slachtoffer: verm. Duitsland; dader: Afghanistan
Kinderen: 1 zoon (bij daad 4 j.)
Dader: haar vriend Ebudallah S. (bij daad 27 j.)
Ebudallah komt eind 2012 vanuit Afghanistan naar Duitsland. Hij raakt bevriend met Marie. Ze heeft een kind op 18-jarige leeftijd. Daarna wordt de verblijfsstatus van Ebudallah regelmatig verlengd. Hij heeft tijdelijke banen en volgt cursussen Duits.

Ebudallah is een strikt religieuze moslim en begint zijn vriendin te tiranniseren. Er is huiselijk geweld. Hij wil niet dat Marie T-shirts draagt en geen hallo tegen mannen zegt. Op een gegeven moment maakt Marie een scheidingswens kenbaar. Een vriendin zal later melding maken van een dreigende eerwraak bij de rechtbank. Het slachtoffer zal getuigen dat Ebudallah van haar een Afghaanse vrouw wilde maken (ze bedoelt hiermee: een soort slaaf die zich ondergeschikt moet maken aan de man).

Op 23 december 2017 trekt de voormalige soldaat een mes over het gezicht van zijn vriendin en steekt haar in de hals, borst en vagina. De vierjarige zoon is getuige van de daad. Ebudallah belt de ambulance, Marie wordt geopereerd en overleeft amper.

In juli 2018 wordt Ebudallah door het Regionaal Hof van Keulen veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor het toebrengen van lichamelijk letsel. Het vonnis is zwaarder dan de eis van de aanklager van 7 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. De rechter benadrukt de wreedheid en de brutaliteit van de daad. Als Ebudallah de ambulance niet zelf had gebeld, dan zou de straf nog hoger zijn geweest. Terwijl de verhalen over het misbruik in de rechtszaal worden verteld, grijnsde de dader. Marie zal altijd misvormd blijven, de zoon is getraumatiseerd. De echte naam van het slachtoffer en hun nationaliteit zijn niet bekend.

Eerwraak verhaal: Anaan

Eerwraak verhaal

Anaan
geboren: 2000
Moordpoging: 22 december 2017
Woonplaats: Darmstadt
Herkomst: Slachtoffer: Marokko; Dader: Afghanistan
Kinderen: verm. geen
Dader: haar ex-vriend (16 j.)
In dit geval zijn het slachtoffer en de dader minderjarigen. Dit betekent dat er zeer weinig informatie is.

Het slachtoffer is een 17-jarig meisje uit Marokko. De dader is een (vermoedelijk) 16-jarige vluchteling uit Afghanistan die sinds 2015 in Duitsland verblijft. Hij woont in een begeleid wonen groep.

's nachts stak hij zijn ex-vriendin 10 keer met een schakelmes in een park in Darmstadt. Getuigen horen het geschreeuw en bellen de politie. De agenten arresteren later de dader op zijn thuisadres. Hij geeft de misdaad toe. Het slachtoffer is in levensgevaar, maar overleeft.

Anaan is niet de echte naam van het slachtoffer. Er wordt een leeftijdsonderzoek van de dader gelast.

In mei 2018 zullen er aanklachten worden ingediend wegens poging tot moord. Het volgende is te vinden op leeftijd: "De leeftijd van de verdachte kon niet precies worden opgehelderd in een deskundig advies. Volgens de forensische geneeskunde was hij waarschijnlijk 18 jaar oud, maar dat was niet zeker."

Volgens dit artikel staat er: Volgens de forensische geneeskunde is de dader waarschijnlijk 18 jaar oud, maar dat zou niet zeker zijn. Dus men gaat uit van 17 jaar. Daarom zal het proces beginnen in augustus 2018 voor de regionale rechtbank van Darmstadt met gesloten deuren. Voor een poging tot moord in een samenhang met het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel wordt de Afghaan in september veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Jeugdstraffen kunnen echter al na een derde van de straf worden opgeschort.

Eerwraak verhaal: Dzemila F.

Eerwraak verhaal

Dzemila F.
geboren: 1971
doodgestoken: 20 december 2017
Woonplaats: Berlijn-Buch
Herkomst: Servië
Kinderen: 3 zonen (bij daad 10, 12, 14 j.)
Dader: haar ex-vriend Hamo I. (33 j.)
Dzemila komt uit Servië en heeft 3 schoolgaande kinderen. De twee oudste zijn van een eerdere relatie, De jongste zoon is van haar vriend Hamo. Deze is gewelddadig. Ze wil scheiden.

Dat accepteert Hamo niet en steekt Dzemila op 20 december 2017 in haar appartement in Berlijn-Buch. De zonen zijn niet in het appartement ten tijde van de misdaad. Daarna gaat hij naar de politie. Het lichaam van Dzemila is gevonden.