Eerwraak verhaal: Ana (2015)

Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ana
geboren: 1981
moordpoging: 22 december 2015
Verblijfplaats: Kaltenkirchen (bij Hamburg)
Oorsprong: onduidelijk
Kinderen: onduidelijk
Dader: onduidelijk, waarschijnlijk uit de familie
Misschien is deze daad geen eerwraakmoord, en misschien hoort deze zaak niet thuis in dit archief.

In eerste instantie is het "slechts" een poging tot moord: op 22 december 2015 haalt Ana haar vuilnisbak van de straat naar de binnenplaats van het huis. Een dader nadert van achteren, giet brandbare vloeistof over haar heen en steekt haar in brand. Ze komt naar een speciale kliniek met brandwonden en overleeft het.

De dader is op de vlucht. Aanvankelijk wordt gezegd dat de misdaad in het Russische milieu plaatsvond, maar de politie zegt: "We hebben het over Duitse burgers". Later wordt gezegd - waarschijnlijk uit de buurt - dat het gaat om "een andere culturele achtergrond, waarin men zich beter niet kan mengen". Dan zijn er geruchten dat het Tsjetsjenen zijn.

Ana is niet de echte naam van de vrouw. We zouden erg blij zijn met aanwijzingen!

Als blijkt dat er geen eremotief is, zullen we de zaak natuurlijk weer uit het archief verwijderen.

Eerwraak verhaal: Marget en Katrin

Eerwraak verhaal

Marget en Katrin
geboren: 1982, 1981
doodgestoken: 4 januari 2015
Woonplaats: Lüneburg
Oorsprong: Irak / Koerden / Jesiden
Kinderen: Marget 3, Katrin 2
Dader: Marget's man Ziad Karnous (37 jaar)
Het is waarschijnlijk dat Ziad rond 2003 als vluchteling uit Irak naar Duitsland is gekomen. Hij trouwt met zijn nicht (niet 1e graad) Marget Karnous en neemt haar naam aan. Ze hebben drie kinderen (8, 9, 11 jaar). Zelfs na 11 jaar in Duitsland spreekt Ziad alleen gebroken Duits. Hij werkt als keukenhulp. De familie is onopvallend tot de misdaad.

Marget en Ziad zijn Yazidi. Maar Marget wil scheiden en christen worden.

Op 4 januari 2015 zal Marget's vriendin Katrin, die actief is in een protestantse vrije kerk, bij haar zijn. Ziad steekt haar om zijn vrouw te intimideren. Ze weigert waarschijnlijk terug te keren naar hem. Ze roept om hulp. Dan steekt hij haar ook neer. Tijdens het misdrijf zijn de drie kinderen bij familieleden.

De buren horen het geschreeuw en bellen de politie. Ziad is op de vlucht. De politie zoekt hem in heel Europa.

Blijkbaar heeft de dader ook een ander paspoort dan Ziad Haji Rascho, zijn Iraakse naam. Er is ook een eerdere geboortedatum. Ziad deed zich voor als minderjarige toen hij Duitsland binnenkwam.

Bijna 3 weken na de misdaad wordt Ziad in Hamburg gearresteerd en beschuldigd van dubbele moord. Hij bekent de misdaad. In mei 2015 begint de rechtszaak bij de districtsrechtbank van Lüneburg.

In september wordt de tweevoudige moordenaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De bijzondere ernst van de schuld wordt vastgesteld.

In december 2016 beslist het Federale Hooggerechtshof dat het proces moet worden heropend.

In oktober 2017 wordt de eerste uitspraak bevestigd: Levenslange gevangenisstraf. De rechtbank bevestigt dat de verdachte in Duitsland in 15 jaar tijd geen enkele prestatie op het gebied van integratie heeft geleverd.

Eerwraak verhaal: Katharina

Eerwraak verhaal

Katharina
geboren: 1972
Moordpoging: 15 september 2015
Verblijfplaats: Bensheim (bij Darmstadt)
Herkomst: Sri Lanka / Tamil
Kinderen: 2 dochters (5 en 11 jaar)
Dader: haar man Annalatas S. (47 jaar)
Annalatas komt in 1992 als vluchteling uit Sri Lanka naar Duitsland. Zijn ouders bezorgen hem in 2005 een vrouw uit zijn thuisland. Vanwege de onduidelijke verblijfsstatus (en misschien ook vanwege zijn gedrag) woont Katharina waarschijnlijk tijdelijk in Frankrijk. Na de geboorte van haar 2e dochter komt ze naar Duitsland en leert snel goed Duits, in tegenstelling tot hem. Hij werkt bij McDonald's, zij zorgt voor de twee dochters.

Het huwelijk is gewelddadig, minstens één zaak uit 2013 is geregistreerd. Katharina wil scheiden. In september 2015 zal er opnieuw een geschil ontstaan. Annalatas wil een slagersmes voor de ogen van hun dochter in de maag van zijn vrouw duwen. Zij verdedigt zichzelf, hij hakt in op haar hoofd. Later zal de lijkschouwer uitleggen dat het een wonder is dat ze het heeft overleefd. De dader ontvlucht via het raam, maar wordt vrijwel onmiddellijk gearresteerd.

In april 2016 begint het proces voor de rechtbank van Darmstadt wegens poging tot moord. Katharina heeft de echtscheiding aangevraagd, maar getuigt niet in de rechtbank.

In mei wordt Annalatas veroordeeld tot 5 jaar en 3 maanden gevangenisstraf. Een hoog alcoholgehalte tijdens de misdaad heeft een verzachtend effect. De rechter wijst erop dat de Tamil geen spijt heeft van zijn misdaad. Hij wil geen geëmancipeerde vrouw.

Eerwraak verhaal: Diana K.

Eerwraak verhaal

Diana K.
geboren: 1987
doodgestoken: 13 september 2015
Woonplaats: München
Herkomst: Bulgarije / mogelijk Roma
Kinderen: 1 zoon (2 jaar)
Dader: Angel R. (38 jaar), ex-vriendje van haar zuster
Angel heeft eerst een affaire met Diana in Bulgarije. Dan besluit hij te kiezen voor een relatie met haar jongere zus Snezhana (26 jaar). Ze hebben 2 kinderen (geboren omstreeks 2009 en 2012). Angel is gewelddadig. Later zal hij voor de rechtbank beweren dat het in Bulgarije normaal is om jouw eigen vrouw te slaan.

De vader van het gezin ontvangt van de EU een lening van 150.000 euro voor de landbouw. Het bedrijf gaat failliet. De familie komt in 2013 uit Bulgarije naar Duitsland.

Snezhana scheidt in het voorjaar van 2014. Hij begint haar te stalken en daarom vlucht ze in de zomer van 2015 met de kinderen naar een vrouwenopvang. Angel krijgt een contactverbod opgelegd, maar hij houdt zich er niet aan. Alleen al voor de zomer zijn er 6 overtredingen geregistreerd.

De rechtbank kan het aanhoudingsbevel echter niet uitvaardigen omdat de stalker geen vast adres heeft. Dit kan duiden op een Roma-achtergrond. Ook dat hij getrouwd is met Snezhana aan de ene kant, aan de andere kant wordt gezegd dat het huwelijk niet geldig is voor de wet. Mogelijk is het een Romahuwelijk.

Op 13 september 2015 houdt Angel zich op bij een pizzeria in München waar zijn ex-vriendin werkt. Haar zus Diana en haar vriendje gaan de confrontatie met hem aan. Angel steekt dan Diana neer midden op de straat. Mogelijk zijn Snezhana's kinderen (3 en 6 jaar) aanwezig, die door haar zus verzorgd worden.

De dader vlucht, maar wordt 2 dagen later gepakt.

In januari 2017 begint het proces voor de rechtbank van München. In maart wordt Angel veroordeeld tot 12 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens doodslag.
geboren: 1977
vermoord: 20 oktober 2016
Woonplaats: Frankfurt-Sossenheim
Oorsprong: Slachtoffers: Duitsland; Daders: Kameroen
Kinderen: 3 (tot 4-8 jaar)
Dader: haar ex-man Ousseini O. (47 jaar)
Claudia is gescheiden van haar man Ousseini. Blijkbaar wonen de twee nog steeds onder één dak.

Op 20 oktober 2016 brengt de vader van de 3 gemeenschappelijke kinderen hen naar kleuterschool en school. Dan slaat hij Claudia's hoofd in stukken met een bijl. In een afscheidsbrief noemt hij wraak en aanspraak op de macht als motieven.

Daarna rijdt Ousseini naar het centrum van Frankfurt en stort zich van het dak van een warenhuis. Hij overleeft ernstig gewond.

Als de agenten het nieuws van zijn zelfmoordpoging aan zijn vrouw willen vertellen, vinden ze het lichaam van Claudia. De kinderen worden onder toezicht gesteld van het Bureau voor jeugdzorg.

In augustus 2017 begint het proces voor de rechtbank van Frankfurt. Ousseini wordt geïntroduceerd als zoon van een Kameroense stamkoning en succesvol ingenieur of informaticus. In augustus wordt hij veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Vanwege het "hoogwaardigheids effect" was de beschuldiging van moord ingetrokken, alhoewel er van hem schriftelijke haatzaaiende tirades en moordfantasieën waren gevonden.

Eerwraak verhaal: Vanessa Münstermann

Eerwraak verhaal

Vanessa Münstermann
geboren: 1989
met zuur overgoten: 15 februari 2016
Woonplaats: Hannover
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; Daders Brazilië
Kinderen: de dader heeft 1 zoon met een andere vrouw
Dader: haar ex-vriendje Daniel F. (32 jaar)
Vanessa is een schoonheidsspecialiste uit Hannover. Ze werkt bij het benzinestation van haar adoptieouders. Op 14 februari 2016 doet ze aangifte tegen haar ex-vriendje Daniel voor aanranding en stalking. De agenten spreken hem op een vermanende wijze toe.

De volgende ochtend neemt Vanessa haar hond vroeg op pad. Haar ex-vriend ligt op de loer voor haar en giet zwavelzuur op haar gezicht. Een vrouw hoort het geschreeuw en belt een ambulance. Vanessa valt in coma.

Vanessa ligt 12 dagen in coma en zal 20 maal geopereerd worden. Eén oor ontbreekt, één oog is bijna volledig vernield, haar linkerhelft van haar gezicht is voor altijd verminkt.

In augustus 2016 vindt het proces plaats bij de arrondissementsrechtbank van Hannover. Mede-gevangenen melden dat Daniel opschept over zijn misdaad en dreigt zijn vriendin open te snijden.

Daniel is geboren in Brazilië en geadopteerd in Duitsland. Zijn adoptieouders zijn dokters. Zijn beroep wordt aangeduid als fitnesstrainer. Een vrouw uit Hildesheim heeft een zoon bij zich die in 2014 geboren is. Er zijn acht gevallen van geweld uit deze tijd.

Eind augustus wordt de dader veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Voor de rechtbank accepteert Daniël de straf. Later schrijft hij een brief dat hij 15 jaar gevangenisstraf wil. Het is heel goed mogelijk dat hij van de herziening alleen maar meer leed voor Vanessa verwacht. De zaak wordt in april 2017 door het Federaal Grondwettelijk Hof verworpen.

De vraag blijft of dit geval een eremisdaad is. Het motief ligt in een mengeling van overdreven ijdelheid, jaloezie en algemeen geweld tegen vrouwen. Een islamitisch eremotief ontbreekt. Zuuraanvallen zijn gebruikelijk bij eerwraak (naast steken/slachten). De man demonstreert zijn recht op de vrouw. Ze is van hem en mag van niemand anders zijn.

Eerwraak verhaal: Hyusine A.

Eerwraak verhaal

Hyusine A.
geboren: 1977
doodgeslagen: 21 juni 2014
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Bulgarije of Turkije
Kinderen: 2
Dader: Ibrahim A. (43 jaar)
Hyusine en Ibrahim zijn 23 jaar getrouwd. Ze wonen in Berlin-Neukölln en hebben 2 kinderen samen.

In de vroege ochtend van 21 juni 2014 slaapt Hyusine nog steeds. Ibrahim komt naar haar bed en slaat op haar hoofd met een hamer. De klappen zijn al fataal. Bovendien steekt hij haar in de borst met een mes.

Nadien gaat Ibrahim naar een kennis en bekent de daad. Samen gaan ze naar de plaats delict. De kennis belt de politie. Ibrahim vlucht, maar wordt later gearresteerd in de buurt van de plaats delict.

Het proces voor de rechtbank van Berlijn begint in december 2014. Ibrahim wil zich de misdaad niet herinneren. Daarna is de berichtgeving gestaakt. Het is mogelijk dat de dader naar een psychiatrische afdeling wordt gestuurd.

Eerwraak verhaal: Asma

Eerwraak verhaal

Asma
geboren: 1989
Moord: 14 november 2016
Woonplaats: Senftenberg (Lausitz)
Herkomst: Tsjetsjenië
Kinderen: 5
Dader: haar man Rashid D. (31 jaar)
Asma is 27 jaar oud, komt uit Tsjetsjenië in mei 2016 en heeft 5 kinderen met haar man Rashid. De familie vraagt asiel aan en woont in Senftenberg, Brandenburg, in een flatgebouw dat bewoond wordt door vluchtelingen.

Op 14 november 2016 stak Rashid zijn vrouw met een mes meer dan 20 maal. Dan gooit hij haar uit het raam van de tweede verdieping. Ze valt 6 meter naar beneden. Omdat ze nog leeft na de klap, snijdt de man haar keel door met een mes. Asma sterft op de plaats van het misdrijf. De dader is gearresteerd.

Tijdens deze tijd slapen de 5 kinderen in het appartement. Ze worden onder de hoede genomen van het Bureau voor jeugdzorg. Later komen ze bij familieleden in Tsjetsjenië. Waarschijnlijk wordt hen daar geleerd dat hun vader het recht had om hun moeder te vermoorden.

In juni 2017 wordt Rashid veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Er wordt gezegd dat er motieven voor moord aanwezig waren. Het is echter de vraag of de dader zich hiervan bewust was. Omdat hij "gearresteerd was vanwege zijn moslimgeloof, dat hij zijn hele leven lang had gevolgd". Hij kwam uit een Tsjetsjeens dorp, waar het vanzelfsprekend was dat vrouwen in bepaalde gevallen van wangedrag werden gedood. Volgens de uitspraak, die als schandalig wordt ervaren, is het niet het parket dat in beroep gaat, maar de verdediging. De uitspraak kan dus niet langer worden aangevochten. Bovendien blijkt dat Rashid een maand voor het misdrijf eigenlijk zou moeten worden uitgezet. Maar de ambtenaren hadden hem niet in zijn appartement gevonden. De echte naam van het slachtoffer is niet bekend.

Eerwraak verhaal: Delali Assigbley

Eerwraak verhaal

Delali Assigbley
geboren: 1978
verbrand: 7 december 2016
Woonplaats: Kronshagen bij Kiel
Herkomst: Togo
Kinderen: 2 zonen (3 en 7 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Koffi W. (41 jaar)
Het is mogelijk dat deze moord niet vanwege de eer is gepleegd. Er wordt gezegd dat de dader leed aan waanideeën. Aan de andere kant werd hij uit een kliniek ontslagen met de diagnose dat er geen gevaar voor anderen bestond. Ofwel was de diagnose te optimistisch, ofwel is er een motief van eer. Of een mengeling van situaties.

De daad: Delali en haar man komen uit Togo naar Duitsland in het midden van de jaren '90, de een na de ander. Hij is een opgeleide slotenmaker, zij studeert enkele semesters pedagogie. De twee hebben 2 kinderen. Delila en haar man gaan waarschijnlijk meerdere keren uit elkaar. Op 1 januari 2017 treedt zij in dienst bij de vluchtelingencommissaris van het deelstaatparlement van Sleeswijk-Holstein.

Op 7 december 2016 zal haar man haar in de auto met benzine overgieten. Ze vlucht naar buiten, hij rent achter haar aan en steekt haar in brand. Ze rent door de straat heen. Voorbijgangers blussen de brand. Delali is ernstig gewond en komt naar een speciale kliniek.

Haar man ontvlucht de plaats van het misdrijf maar wordt gearresteerd door de opgeroepen politieagenten. De kinderen worden in een pleeggezin geplaatst.

Het slachtoffer sterft iets later in de kliniek.

In augustus 2017 begint het proces voor de districtsrechtbank van Kiel. In dezelfde maand worden de daders op de psychiatrische afdeling opgenomen. Het misdrijf is strafrechtelijk gezien een moord, volgens de rechter.

Eerwraak verhaal: Claudia

Eerwraak verhaal

Claudia
geboren: 1977
vermoord: 20 oktober 2016
Woonplaats: Frankfurt-Sossenheim
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Kameroen
Kinderen: 3 (tot 4-8 jaar)
Dader: haar ex-man Ousseini O. (47 jaar)
Claudia is gescheiden van haar man Ousseini. Blijkbaar wonen de twee nog steeds onder één dak.

Op 20 oktober 2016 brengt de vader van de 3 gemeenschappelijke kinderen hen naar kleuterschool en school. Dan slaat hij Claudia's hoofd in stukken met een bijl. In een afscheidsbrief noemt hij wraak en aanspraak op de macht als motieven.

Daarna rijdt Ousseini naar het centrum van Frankfurt en stort zich van het dak van een warenhuis. Hij overleeft ernstig gewond.

Als de agenten het nieuws van zijn zelfmoordpoging aan zijn vrouw willen vertellen, vinden ze het lichaam van Claudia. De kinderen worden onder toezicht gesteld van het Bureau voor jeugdzorg.

In augustus 2017 begint het proces voor de rechtbank van Frankfurt. Ousseini wordt geïntroduceerd als zoon van een Kameroense stamkoning en succesvol ingenieur of informaticus. In augustus wordt hij veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Vanwege het "hoogwaardigheids effect" was de beschuldiging van moord ingetrokken, alhoewel er van hem schriftelijke haatzaaiende tirades en moordfantasieën waren gevonden.

Eerwraak verhaal: Patrick

Eerwraak verhaal

Patrick
geboren: 1987
doodgestoken: 18 juni 2014
Woonplaats: Neuenburg bij Freiburg
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; dader: Libanon
Kinderen: waarschijnlijk niet
Dader: Akram Y. (17 jaar), Koerdisch Libanees, mogelijk met zijn vader Mustafa (48 jaar)
Deze zaak kan worden gelezen als een burgerwachtrecht: Een man verkracht een vrouw. Haar broer vermoordt hem uit wraak.

Deze zaak kan ook gelezen worden als eerwraakmoord: Het motief is niet de vergelding voor de verkrachting, maar dat de dader zijn eer en de eer van zijn familie besmet zag. Bevlekt door de onwettige geslachtsgemeenschap van de vrouw - ongeacht of zij gedwongen werd of niet.

Deze eer wilde hij absoluut herstellen. Interessant detail: de dader is 17 jaar oud, dus hij is nog steeds onderworpen aan het jeugdstrafrecht. In vergelijkbare gevallen werd de jongste van een familie al gekozen voor het plegen van de moord.

Bij de daad: Patrick is bekend bij de politie voor vermogensmisdaden. Op 12 juni verkrachtte hij (naar verluidt) een 26-jarige vrouw in Mühlheim (Baden-Württemberg). De twee kennen elkaar waarschijnlijk een beetje. Ze geeft de man aan. Op 18 juni wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd. Patrick is op de vlucht.

Maar de familie van het verkrachtingsslachtoffer wordt zelf actief. Via WhatsApp lokken ze Patrick naar een parkeerplaats. Het zou een drugsdeal moeten zijn. Akram, de broer van de verkrachte vrouw, en Mustafa, de vader van de twee, liggen voor hem op de loer. De 17-jarige broer van het slachtoffer steekt Patrick 23 maal met een mes. Hij sterft op de plaats van het misdrijf. Een andere vriend van de familie is aanwezig.

De drie daders zijn gearresteerd. Hun verklaringen spreken elkaar tegen. De vader is Libanees, de jongere daders hebben waarschijnlijk een Duits paspoort.

Het is ook denkbaar dat de jonge vrouw helemaal niet verkracht is, maar een affaire had met Patrick. Dan zouden haar broer en vader dit zien als een aantasting van haar eer (omdat Patrick een Duitser is) en de vermeende verkrachting alleen als voorwendsel voor de misdaad gebruiken. Enigszins irritant is ook het gedrag van de (vermoedelijk) verkrachte vrouw. Via Facebook stuurt ze op de dag van het misdrijf en ook op de dagen erna een liefdesverklaring naar haar broer.

De rechtszaak begint in april 2015 bij de arrondissementsrechtbank van Freiburg. In december worden vader en zoon veroordeeld voor moord: De vader wordt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, de zoon tot 8 jaar jeugdstraf. De jongeman die het slachtoffer heeft vastgehouden, wordt veroordeeld tot 5 jaar. Een andere medeplichtige die de bijeenkomst had geregeld, krijgt 2 jaar voorwaardelijk. In de motivering van de uitspraak noemt de rechter het herstel van de familie-eer als motief.