Eerwraak verhaal: Veronika (2014)

Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Veronika
geboren: 1992
gewurgd: 30 augustus 2014
Woonplaats: Fürth (Franken)
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; dader: Libanon
Kinderen: één zoon (4 maanden)
Dader: haar vriendin Faysal El Hassan (43 jaar)
De 22-jarige Veronika heeft een vier maanden oude zoon met haar vriend Faysal, een staatloze uit Libanon. Zijn beroep wordt aangeduid met bar eigenaar. Of hij werkt in een bar.

De twee hadden elkaar ongeveer 4 jaar eerder ontmoet in een discotheek en waren waarschijnlijk al ongeveer anderhalf jaar een koppel. De politie werd verschillende keren ingeschakeld voor huiselijk geweld. Faysal heeft een strafblad. Een vriend zegt dat er problemen waren toen Veronika uit wilde gaan.

Op 30 augustus 2014, wurgt Faysal de jonge moeder. Een buurman vindt het lichaam en informeert de politie. De dader vlucht, maar wordt twee dagen later in Neurenberg opgepakt. Iemand herkende hem op een parkeerplaats en belde de politie. De baby komt in een pleeggezin, later bij zijn grootouders.

In juli 2015 begint de rechtszaak bij de regionale rechtbank van NeurenbergFürth. In juli wordt de dader veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens doodslag.

Eerwraak verhaal: Hafida R. (2014)

Eerwraak verhaal

Hafida R.
geboren: 1970
vermoord: omstreeks 10 augustus 2014
Woonplaats: München
Herkomst: Slachtoffer: Marokko; dader: Iran
Kinderen: 2 (3 en 7 jaar)
Dader: haar man Abbas-Ali Rahat-Farimani (62 jaar)
Hafida is 7 jaar getrouwd met Abbas, die 15 jaar ouder is en als bewaker werkt. Het echtpaar heeft 2 kinderen.

De familie gaat waarschijnlijk op vakantie op 10 augustus 2014. Abbas-Ali steekt zijn vrouw neer en vlucht met de twee kinderen.

Als Hafida drie weken niet reageert, belt haar zus de politie. De agenten breken de deur open en vinden het lichaam in een plas bloed op 2 september. Vermoedelijk lag ze daar al drie weken. Het balkon is vol met vliegen. De deur werd verzegeld met rubber om verspreiding van de geur van ontbinding te voorkomen. De misdaad was dus gepland. Hierop wijst ook het feit dat de dader de auto voor de vermeende vakantie heeft verkocht.

In voorgaande jaren had Hafida minstens twee keer de politie gebeld voor huiselijk geweld. Eenmaal verhuisd ze naar het opvangcentrum voor vrouwen. Buren beschrijven de vader ook als gewelddadig, vooral tegenover zijn 7-jarige dochter. Hij deed niets met zijn zoon, zeggen ze, hij haatte alleen maar vrouwen. De dader is vandaag de dag nog steeds een voortvluchtige. Waar de kinderen zijn is onduidelijk.

Eerwraak verhaal: Christine (2014)

Eerwraak verhaal

Christine
geboren: 1969
neergestoken: 3 augustus 2014
Woonplaats: Afferde / Hameln (Nedersaksen)
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: 2 zonen (15 en 17 jaar)
Dader: Erdan, haar gescheiden levende echtgenoot (42 jaar)
Christine en Erdan hebben 2 tienerzonen. In juni 2014 gaat Christine scheiden en verhuist met de zonen naar een ander appartement. Vanwege echtelijk geweld krijgt ze een contactverbod opgelegd voor haar man.

Erdan houdt zich er niet aan. Op 3 augustus verstopt hij zich bij de oprit van haar huis, slaat haar in elkaar en steekt haar neer. De verhuurder die zich had gehaast om haar te helpen is ook gewond geraakt. De dader heeft zichzelf ook gesneden. Christine sterft op de plaats van het misdrijf. De zonen zijn waarschijnlijk op het terrein, maar ze zien de misdaad niet.

Zoals de buren de politie informeren, wordt de dader gearresteerd in de buurt van de plaats delict. Het mes is in beslag genomen. De zonen worden in een pleeggezin geplaatst.

In januari 2015 begint het proces tegen de opgeleide draaibankoperator. In februari wordt hij door de regionale rechtbank van Hannover veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord.

Eerwraak verhaal: 3 kinderen (2014)

Eerwraak verhaal

3 kinderen
geboren: 2011, 2012, 2013
uit het raam gegooid: 18 maart 2014
Woonplaats: Treuchtlingen/Franken
Herkomst: Dader: Irak
Dader: haar vader Aras K. (30 jaar)
De 30 jaar oude Aras komt uit Irak. Zijn 22-jarige vrouw Katja komt uit Portugal en draagt een hoofddoek voor hem. Ze leven in afzondering en hebben 3 kinderen: een 10 maanden oude jongen en zijn zusjes van 2 en 3 jaar oud.

De vader werkt in eerste instantie voor een autoleverancier, maar is dan werkloos. De kinderen mogen niet buiten spelen. Buren kennen ze alleen vanachter het raam.

In maart 2014 gaat de vrouw scheiden en verhuist naar haar zus in Baden-Württemberg. Om zijn vrouw te overtuigen om terug te keren, dreigt Aras de kinderen pijn te doen. Een paar dagen later maakt hij zijn dreigementen waar en gooit hij de kinderen uit het raam. Hij springt zelf achter ze aan. Iedereen overleeft ernstig gewond.

De dader is gearresteerd. In juni sterft hij als gevolg van een poging tot zelfmoord.

Eerwraak verhaal: Rabia en Denys (2014)

Eerwraak verhaal: Rabia en Denys (2014)

Rabia en Denys
geboren: 1993
poging tot moord: 25 mei 2014
Woonplaats: Fürstenwalde (Brandenburg)
Herkomst: Libanon
Kinderen: waarschijnlijk niet
Daders: Rabia's ouders Mariam en Khaled (62 en 61 jaar)
Mariam en Khaled zijn staatloze Arabieren uit Libanon. Ze zijn streng islamitisch en komen in 1998 naar Duitsland. Destijds waren hun kinderen 5, 7 en 9 jaar oud. Haar dochter Rabia mag afstuderen van de middelbare school en wordt op 20-jarige leeftijd verliefd op een schoolvriend die zich voor haar tot de islam bekeert. Maar dat is niet genoeg voor de ouders. Hij is geen echte Arabier, noch een echte moslim. Hoewel één van de oudere broers getrouwd is met een Duitse vrouw.

De ouders worden onder druk gezet door hun gemeenschap. Ze zouden strenger voor hun dochter moeten zijn. Als een kennis het echtpaar in het openbaar ziet, worden de ouders onmiddellijk op de hoogte gebracht.

Rabia's ouders zien hun familie-eer in gevaar komen en bedreigen haar met een gedwongen huwelijk. Wanneer de vader de tweede mobiele telefoon van zijn dochter ontdekt, geeft de moeder hem toestemming om haar dochter te vermoorden. Rabia stuurt haar vriend Denys een SMS. Hij treft zijn vriendin, haar broer en de ouders aan op een bouwplaats. De familie bouwt er een huis.

De vader valt de vriend aan met een balk hout. De moeder wurgt de dochter en valt haar aan met een steen. Ze schreeuwt, "Ik zal je hoofd laten ontploffen." Denys kan de politie bellen, de ouders herhalen hun doodsbedreigingen voor de agenten.

In de eerste plaats zal de rechtbank van Fürstenwalde gevallen van dwang, bedreigingen en het toebrengen van lichamelijk letsel behandelen. De rechter ziet echter een gezamenlijke poging tot moord en verwijst de zaak naar de rechtbank van Frankfurt/Oder. Vanaf augustus 2016 zal de zaak er worden behandeld. Rabia en Denys gaan naar een getuigenbeschermingsprogramma. In september worden de ouders veroordeeld tot betaling van boetes vanwege het toebrengen van lichamelijk letsel en bedreigingen. De rol van de broers Mohammed en Ibrahim blijft onduidelijk. Ze zouden hun ouders aangeboden hebben om hun zus en haar vriendje te vermoorden.

Rabia en Denys zijn niet de echte namen van de betrokkenen.

Eerwraak verhaal: Yazar B. (2014)

Eerwraak verhaal

Yazar B.
geboren: 1967
poging tot moord: 7 december 2014
Woonplaats: Nienburg (Niedersachsen)
Herkomst: Turkije/Koerden/Jesiden
Kinderen: onduidelijk
Dader: Nicolae, een Roemeense huurmoordenaar (33 jaar)
Yazar is directeur van een meubelzaak in Nienburg. Mogelijkerwijs heeft hij een relatie met een getrouwde vrouw uit Hoya. Dat is tenminste wat haar 32-jarige man Ragip gelooft. Hij gaat samenspannen met zijn vader, de broer van zijn vrouw en haar vader. Samen besluiten ze een Roemeense huurmoordenaar uit Garbsen op Yazar af te sturen voor 10.000 euro.

De huurmoordenaar ligt op 7 december 2014 's avonds voor de winkel van zijn slachtoffer op de loer en schiet twee keer. Yazar overleeft zwaar gewond. De vader van de 52-jarige echtgenoot houdt toezicht op het misdrijf. Hij heeft ook het moordwapen geleverd.

In maart 2015 worden de huurmoordenaar, de man en zijn vader gearresteerd. De politie vindt het moordwapen. De moordenaar biecht op, de anderen zwijgen.

Het proces voor de arrondissementsrechtbank van Verden begint in september 2015. Vijf mannen worden beschuldigd: de bedrogen echtgenoot Ragip, zijn vader Mustafa, de huurmoordenaar Nicolae, de oudste broer van de vrouw Umut en haar vader Adnan. Iedereen wordt verondersteld betrokken te zijn bij de planning en financiering van het misdrijf. Een kogelvrije wand wordt in de rechtbank opgebouwd. De rechtbank gaat ervan uit dat de betrokken Koerdisch-Jezidische families Yazar blijven achtervolgen om haar te vermoorden. Of Yazar ook Yazid is, is niet bekend. Hij komt uit Turkije.

In januari 2016 worden de vier familieleden vrijgesproken - uitdrukkelijk niet wegens bewezen onschuld. De rechtbank was ervan overtuigd dat het bevel tot moord afkomstig was van de familie om redenen van eer. De betrokkenheid van elk individu bij het misdrijf kon echter niet worden bewezen. De naar verluidt vreemdgaande vrouw had - zoals de rest van de clan - geweigerd om voor het gerecht te getuigen. Het proces tegen de schutter gaat door, het vonnis is onbekend.

Eerwraak verhaal: Basima M. (2014)

Eerwraak verhaal

Basima M.
geboren: 1977
Poging tot moord: 26 oktober 2014
Woonplaats: München
Herkomst: Irak
Kinderen: 4 (7, 9, 19, 22 jaar)
Dader: haar ex-man Ismail Ahmad Moayad (44 jaar)
Basima heeft op 37-jarige leeftijd een dochter van 22 jaar oud. Waarschijnlijk werd ze op haar 15e door haar ouders gedwongen om te trouwen. Hoe de familie naar Duitsland is gekomen is onbekend.

Er is minstens één geval van huiselijk geweld, maar waarschijnlijk ontelbaar. In de zomer van 2013 slaat Ismail zijn vrouw en oudste dochter in elkaar. Ze dienen geen klacht in, maar Basima dient een echtscheidingsaanvraag in.

Voorts mocht Ismail zijn kinderen in het weekend zien. Hij ontvoert de twee jongere broers naar Irak. Met de hulp van familieleden worden ze een paar maanden later terug naar München gebracht. Er wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd, Ismail verdwijnt.

Op de scheidingsdatum in oktober 2014 verschijnt hij niet bij de rechtbank. Hij mag de kinderen niet zien vanwege het risico van ontvoering. Hoewel hij gezocht wordt, brengt hij in oktober 2014 een bezoek aan zijn vrouw. Familieleden zijn op bezoek. Toch valt hij zijn vrouw onmiddellijk aan en steekt haar neer voor de ogen van familieleden en een zoon. Basima wordt geopereerd en overleeft.

De dader vlucht met de metro, beelden van bewakingscamera's laten zien dat hij over het platform wandelt. Daarvandaan is het spoor verloren gegaan.

In de krant wordt een andere naam voor Basima gebruikt.

Eerwraak verhaal: Yasmin F. (2014)

Eerwraak verhaal

Yasmin F.
geboren: 1980
Poging tot moord: 18 oktober 2014
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 dochter
Dader: haar man Sahin (46 jaar)
In 1998 wordt Yasmin 18 jaar, ze woont in Turkije en haar ouders huwen haar uit. Het betreft slechts een imam huwelijk, want haar man Sahin is al via een schijnhuwelijk getrouwd met een Duitser.

Yasmin komt naar Berlijn en krijgt een dochter. Sahin moet in 2002 terug naar Turkije omdat zijn huwelijksfraude is ontdekt. Als hij tien jaar later terugkeert, is Yasmin een onafhankelijke vrouw geworden die zich niet langer ondergeschikt wil maken aan haar man. Er komt huiselijk geweld voor.

In oktober 2014 spreekt Yasmin over een scheiding. Haar man stak haar met een slagersmes. Dan belt hij de ambulance - voor juristen een ontlastende omstandigheid bij de moordpoging. Daarom wordt Sahin in april 2015 door de Berlijnse regionale rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 9 maanden en betaling van een schadevergoeding van 20.000 euro voor de veroorzaakte pijn en lijden vanwege het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Eerwraak verhaal: Murat (2014)

Eerwraak verhaal

Murat
geboren: 1994
Moordpoging: 13 oktober 2014
Woonplaats: Düsseldorf
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: Eyüp Tolga Sasunlu (22 jaar)
Murat is getrouwd, maar gescheiden en heeft een relatie met een andere vrouw. Haar broer Eyüb Tolga vindt dit een schending van de familie-eer. Bij een bushalte ramt hij een mes in de maag van zijn zustervriendje. Het slachtoffer gaat naar de grond, Eyüp blijft Murat binnengaan.

Als Eyüp denkt dat Murat dood is, vlucht hij.

Murat komt naar een kliniek, wordt geopereerd en overleeft. De dader wordt een paar dagen later gearresteerd in een huis van zijn familie in Nettetal. Hij had zijn ontsnapping naar Turkije al voorbereid.

Het proces begint in maart 2015. Het Openbaar Ministerie spreekt over een poging tot eerwraak. De verdachte zwijgt. Waarschijnlijk viel hij in het verleden al op bij de politie.

Murat is niet de echte naam van het slachtoffer.

Eerwraak verhaal: Mehtap Savasci (2014)Последние сообщения

Eerwraak verhaal

Mehtap Savasci
geboren: 1974
vermoord: 7 oktober 2014
Woonplaats: Kassel
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk, minstens 1 dochter
Dader: haar broer Mehmet (50 jaar)
Mehtap Savasci komt uit een Turkse familie en is geboren in Duitsland. Ze werkt op de afdeling Integratie van de Dienst Vreemdelingenzaken in Kassel. Op 7 oktober 2014 wordt ze vroeg in de ochtend ontvoerd op weg naar haar werk. De buren zien een gevecht. Later meldt ze zich ziek op de voicemail van een collega.

Haar oudere broer wordt ervan verdacht iets met de verdwijning te maken te hebben. Hij woont eerst in Offenbach en verhuist later naar Maintal. De politie vindt belastende aanwijzingen over zijn busje. Hij is gearresteerd op 14 oktober. De politie blijft zoeken naar Methap.

Op 7 november vindt men haar lichaam begraven in een volkstuin in Wiesbaden, die gelokaliseerd was via de mobiele telefoongegevens van haar broer. De broer is in hechtenis en zwijgt.

In oktober 2015 wordt Mehmet door de regionale rechtbank van Kassel veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord. De rechtbank ziet als een motief dat het slachtoffer niet voldeed aan de ideeën van de dader over "familie en eerbied". De verdediging had toegegeven dat hij betrokken was bij de moord, maar dat het bewijs te zwak was om te veroordelen.