Eerwraak verhaal: Christine (2014)

Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Christine
geboren: 1969
neergestoken: 3 augustus 2014
Woonplaats: Afferde / Hameln (Nedersaksen)
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: 2 zonen (15 en 17 jaar)
Dader: Erdan, haar gescheiden levende echtgenoot (42 jaar)
Christine en Erdan hebben 2 tienerzonen. In juni 2014 gaat Christine scheiden en verhuist met de zonen naar een ander appartement. Vanwege echtelijk geweld krijgt ze een contactverbod opgelegd voor haar man.

Erdan houdt zich er niet aan. Op 3 augustus verstopt hij zich bij de oprit van haar huis, slaat haar in elkaar en steekt haar neer. De verhuurder die zich had gehaast om haar te helpen is ook gewond geraakt. De dader heeft zichzelf ook gesneden. Christine sterft op de plaats van het misdrijf. De zonen zijn waarschijnlijk op het terrein, maar ze zien de misdaad niet.

Zoals de buren de politie informeren, wordt de dader gearresteerd in de buurt van de plaats delict. Het mes is in beslag genomen. De zonen worden in een pleeggezin geplaatst.

In januari 2015 begint het proces tegen de opgeleide draaibankoperator. In februari wordt hij door de regionale rechtbank van Hannover veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord.

Eerwraak verhaal: Rabia en Denys (2014)

Eerwraak verhaal: Rabia en Denys (2014)

Rabia en Denys
geboren: 1993
poging tot moord: 25 mei 2014
Woonplaats: Fürstenwalde (Brandenburg)
Herkomst: Libanon
Kinderen: waarschijnlijk niet
Daders: Rabia's ouders Mariam en Khaled (62 en 61 jaar)
Mariam en Khaled zijn staatloze Arabieren uit Libanon. Ze zijn streng islamitisch en komen in 1998 naar Duitsland. Destijds waren hun kinderen 5, 7 en 9 jaar oud. Haar dochter Rabia mag afstuderen van de middelbare school en wordt op 20-jarige leeftijd verliefd op een schoolvriend die zich voor haar tot de islam bekeert. Maar dat is niet genoeg voor de ouders. Hij is geen echte Arabier, noch een echte moslim. Hoewel één van de oudere broers getrouwd is met een Duitse vrouw.

De ouders worden onder druk gezet door hun gemeenschap. Ze zouden strenger voor hun dochter moeten zijn. Als een kennis het echtpaar in het openbaar ziet, worden de ouders onmiddellijk op de hoogte gebracht.

Rabia's ouders zien hun familie-eer in gevaar komen en bedreigen haar met een gedwongen huwelijk. Wanneer de vader de tweede mobiele telefoon van zijn dochter ontdekt, geeft de moeder hem toestemming om haar dochter te vermoorden. Rabia stuurt haar vriend Denys een SMS. Hij treft zijn vriendin, haar broer en de ouders aan op een bouwplaats. De familie bouwt er een huis.

De vader valt de vriend aan met een balk hout. De moeder wurgt de dochter en valt haar aan met een steen. Ze schreeuwt, "Ik zal je hoofd laten ontploffen." Denys kan de politie bellen, de ouders herhalen hun doodsbedreigingen voor de agenten.

In de eerste plaats zal de rechtbank van Fürstenwalde gevallen van dwang, bedreigingen en het toebrengen van lichamelijk letsel behandelen. De rechter ziet echter een gezamenlijke poging tot moord en verwijst de zaak naar de rechtbank van Frankfurt/Oder. Vanaf augustus 2016 zal de zaak er worden behandeld. Rabia en Denys gaan naar een getuigenbeschermingsprogramma. In september worden de ouders veroordeeld tot betaling van boetes vanwege het toebrengen van lichamelijk letsel en bedreigingen. De rol van de broers Mohammed en Ibrahim blijft onduidelijk. Ze zouden hun ouders aangeboden hebben om hun zus en haar vriendje te vermoorden.

Rabia en Denys zijn niet de echte namen van de betrokkenen.

Eerwraak verhaal: Yazar B. (2014)

Eerwraak verhaal

Yazar B.
geboren: 1967
poging tot moord: 7 december 2014
Woonplaats: Nienburg (Niedersachsen)
Herkomst: Turkije/Koerden/Jesiden
Kinderen: onduidelijk
Dader: Nicolae, een Roemeense huurmoordenaar (33 jaar)
Yazar is directeur van een meubelzaak in Nienburg. Mogelijkerwijs heeft hij een relatie met een getrouwde vrouw uit Hoya. Dat is tenminste wat haar 32-jarige man Ragip gelooft. Hij gaat samenspannen met zijn vader, de broer van zijn vrouw en haar vader. Samen besluiten ze een Roemeense huurmoordenaar uit Garbsen op Yazar af te sturen voor 10.000 euro.

De huurmoordenaar ligt op 7 december 2014 's avonds voor de winkel van zijn slachtoffer op de loer en schiet twee keer. Yazar overleeft zwaar gewond. De vader van de 52-jarige echtgenoot houdt toezicht op het misdrijf. Hij heeft ook het moordwapen geleverd.

In maart 2015 worden de huurmoordenaar, de man en zijn vader gearresteerd. De politie vindt het moordwapen. De moordenaar biecht op, de anderen zwijgen.

Het proces voor de arrondissementsrechtbank van Verden begint in september 2015. Vijf mannen worden beschuldigd: de bedrogen echtgenoot Ragip, zijn vader Mustafa, de huurmoordenaar Nicolae, de oudste broer van de vrouw Umut en haar vader Adnan. Iedereen wordt verondersteld betrokken te zijn bij de planning en financiering van het misdrijf. Een kogelvrije wand wordt in de rechtbank opgebouwd. De rechtbank gaat ervan uit dat de betrokken Koerdisch-Jezidische families Yazar blijven achtervolgen om haar te vermoorden. Of Yazar ook Yazid is, is niet bekend. Hij komt uit Turkije.

In januari 2016 worden de vier familieleden vrijgesproken - uitdrukkelijk niet wegens bewezen onschuld. De rechtbank was ervan overtuigd dat het bevel tot moord afkomstig was van de familie om redenen van eer. De betrokkenheid van elk individu bij het misdrijf kon echter niet worden bewezen. De naar verluidt vreemdgaande vrouw had - zoals de rest van de clan - geweigerd om voor het gerecht te getuigen. Het proces tegen de schutter gaat door, het vonnis is onbekend.

Eerwraak verhaal: Yasmin F. (2014)

Eerwraak verhaal

Yasmin F.
geboren: 1980
Poging tot moord: 18 oktober 2014
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 dochter
Dader: haar man Sahin (46 jaar)
In 1998 wordt Yasmin 18 jaar, ze woont in Turkije en haar ouders huwen haar uit. Het betreft slechts een imam huwelijk, want haar man Sahin is al via een schijnhuwelijk getrouwd met een Duitser.

Yasmin komt naar Berlijn en krijgt een dochter. Sahin moet in 2002 terug naar Turkije omdat zijn huwelijksfraude is ontdekt. Als hij tien jaar later terugkeert, is Yasmin een onafhankelijke vrouw geworden die zich niet langer ondergeschikt wil maken aan haar man. Er komt huiselijk geweld voor.

In oktober 2014 spreekt Yasmin over een scheiding. Haar man stak haar met een slagersmes. Dan belt hij de ambulance - voor juristen een ontlastende omstandigheid bij de moordpoging. Daarom wordt Sahin in april 2015 door de Berlijnse regionale rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 9 maanden en betaling van een schadevergoeding van 20.000 euro voor de veroorzaakte pijn en lijden vanwege het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Eerwraak verhaal: Murat (2014)

Eerwraak verhaal

Murat
geboren: 1994
Moordpoging: 13 oktober 2014
Woonplaats: Düsseldorf
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: Eyüp Tolga Sasunlu (22 jaar)
Murat is getrouwd, maar gescheiden en heeft een relatie met een andere vrouw. Haar broer Eyüb Tolga vindt dit een schending van de familie-eer. Bij een bushalte ramt hij een mes in de maag van zijn zustervriendje. Het slachtoffer gaat naar de grond, Eyüp blijft Murat binnengaan.

Als Eyüp denkt dat Murat dood is, vlucht hij.

Murat komt naar een kliniek, wordt geopereerd en overleeft. De dader wordt een paar dagen later gearresteerd in een huis van zijn familie in Nettetal. Hij had zijn ontsnapping naar Turkije al voorbereid.

Het proces begint in maart 2015. Het Openbaar Ministerie spreekt over een poging tot eerwraak. De verdachte zwijgt. Waarschijnlijk viel hij in het verleden al op bij de politie.

Murat is niet de echte naam van het slachtoffer.

Eerwraak verhaal: Mehtap Savasci (2014)Последние сообщения

Eerwraak verhaal

Mehtap Savasci
geboren: 1974
vermoord: 7 oktober 2014
Woonplaats: Kassel
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk, minstens 1 dochter
Dader: haar broer Mehmet (50 jaar)
Mehtap Savasci komt uit een Turkse familie en is geboren in Duitsland. Ze werkt op de afdeling Integratie van de Dienst Vreemdelingenzaken in Kassel. Op 7 oktober 2014 wordt ze vroeg in de ochtend ontvoerd op weg naar haar werk. De buren zien een gevecht. Later meldt ze zich ziek op de voicemail van een collega.

Haar oudere broer wordt ervan verdacht iets met de verdwijning te maken te hebben. Hij woont eerst in Offenbach en verhuist later naar Maintal. De politie vindt belastende aanwijzingen over zijn busje. Hij is gearresteerd op 14 oktober. De politie blijft zoeken naar Methap.

Op 7 november vindt men haar lichaam begraven in een volkstuin in Wiesbaden, die gelokaliseerd was via de mobiele telefoongegevens van haar broer. De broer is in hechtenis en zwijgt.

In oktober 2015 wordt Mehmet door de regionale rechtbank van Kassel veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord. De rechtbank ziet als een motief dat het slachtoffer niet voldeed aan de ideeën van de dader over "familie en eerbied". De verdediging had toegegeven dat hij betrokken was bij de moord, maar dat het bewijs te zwak was om te veroordelen.

Eerwraak verhaal: Canan (2014)

Eerwraak verhaal

Canan
geboren: 1990
ontvoerd/moorddreiging: 5 oktober 2014
Woonplaats: Mainz/Frankfurt a.M.
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriendje Eren (23 jaar)
Eren en Canan zijn waarschijnlijk al sinds tienerjaren samen. Hij woont in Mainz en zij woont bij haar ouders in Frankfurt. Geweld komt voor in de aan-uit relatie. Canan moet tenminste één keer naar de eerste hulp gaan. Bovenal is er een meningsverschil over de vraag of ze al dan niet een hoofddoek moet dragen. Haar beroep wordt aangeduid als verkoopster.

In oktober 2014 lokt Eren zijn vriendin in de auto van zijn moeder. Hij pakt haar mobiele telefoon, bedreigt haar met een pistool en kondigt aan dat hij haar die dag zal vermoorden. In een pakhuis bindt hij haar vast aan een stoel en slaat haar. Ze wordt verondersteld te bekennen dat ze een affaire heeft met zijn neef.

Eren steekt het pistool in de mond van de jonge vrouw, maar schiet in de lucht. Canan valt flauw. Dan houdt hij haar drie dagen vast. Hij wordt blijkbaar gesteund door een neef die zijn appartement in Wiesbaden ter beschikking stelt voor de gijzelneming.

De eerste keer dat Canan koorts krijgt, brengen Eren en zijn neef haar naar de dokter.

In juli 2015 begint het proces voor de regionale rechtbank van Frankfurt/M. De dader bekent vrijheidsberoving en he toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De uitspraak is niet bekend.

Eerwraak verhaal: Filiz Cekic (2014)

Eerwraak verhaal

Filiz Cekic
geboren: 1973
doodgestoken: 24 juli 2014
Woonplaats: Wuppertal
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 dochters (11 en 14 jaar)
Dader: haar ex-man Murat (42 jaar)
Filiz is geboren in Duitsland en heeft een Duits paspoort. Ze trouwt met Murat in Turkije. Ze hebben 2 dochters en zijn in het voorjaar van 2014 gescheiden.

Een paar weken later rijdt Murat naar zijn ex-vrouw. Het komt tot een ruzie. Hij steekt haar neer.

Buren bellen de politie, maar Filiz bloedt dood in het ziekenhuis. Murat wordt gearresteerd in het appartement.

De twee dochters zijn op het moment van de misdaad met vrienden op zomerkamp.

In januari 2015 begint het proces voor de rechtbank van Wuppertal. Later zal Murat waarschijnlijk worden veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.

Eerwraak verhaal: Leyla A. (2014)

Eerwraak verhaal

Leyla A.
geboren: 1994
gewurgd: 20 juli 2014
Woonplaats: Raunheim (nabij Darmstadt)
Herkomst: Slachtoffer: Marokko; dader: Turkije
Kinderen: 2 (18 en 2 maanden)
Dader: haar vriend Mustafa C. (30 jaar)
Leyla is 16 jaar oud, wordt misbruikt door haar Marokkaanse familie en vlucht naar een jeugdinstelling. Later zoekt ze onderdak bij Mustafa, die 10 jaar ouder is. Hij is een ervaren automonteur, maar werkt als koerier en magazijnbediende. De twee trouwen volgens islamitische rituelen en krijgen 2 kinderen.

Op 20 juli 2014 beschuldigt Leyla haar vriendje van huiselijk geweld. Mustafa is uit het appartement verwijderd.

Een paar uur later komt hij terug en wurgt haar. De kinderen zijn in het appartement aanwezig ten tijde van de misdaad. Hij bewaart het lijk verpakt in dekens op het balkon. Vier dagen later geeft hij zich, vergezeld door zijn advocaat, aan bij de politie. Het lijk is volledig met maden bedekt.

Direct wordt Mustafa beschuldigd van doodslag. In mei 2015 zal hij echter door de regionale rechtbank van Darmstadt tot levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld wegens moord, conform de eis van de tegenpartij. De rechter spreekt van een onvoorwaardelijke wil om te vernietigen. Het Openbaar Ministerie had slechts 9 jaar geëist vanwege de moord.

Eerwraak verhaal: Hyusine A.

Eerwraak verhaal

Hyusine A.
geboren: 1977
doodgeslagen: 21 juni 2014
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Bulgarije of Turkije
Kinderen: 2
Dader: Ibrahim A. (43 jaar)
Hyusine en Ibrahim zijn 23 jaar getrouwd. Ze wonen in Berlin-Neukölln en hebben 2 kinderen samen.

In de vroege ochtend van 21 juni 2014 slaapt Hyusine nog steeds. Ibrahim komt naar haar bed en slaat op haar hoofd met een hamer. De klappen zijn al fataal. Bovendien steekt hij haar in de borst met een mes.

Nadien gaat Ibrahim naar een kennis en bekent de daad. Samen gaan ze naar de plaats delict. De kennis belt de politie. Ibrahim vlucht, maar wordt later gearresteerd in de buurt van de plaats delict.

Het proces voor de rechtbank van Berlijn begint in december 2014. Ibrahim wil zich de misdaad niet herinneren. Daarna is de berichtgeving gestaakt. Het is mogelijk dat de dader naar een psychiatrische afdeling wordt gestuurd.