Stop Femicide Iran brengt een 18-maands rapport uit over dodelijk geweld tegen vrouwen en meisjes in Iran

StopFemicideIran (SFI), een initiatief gericht op het monitoren van femicides in Iran, brengt zijn jaarlijkse rapport uit, het 2023 Rapport over Femicides in Iran. Daarnaast brengt SFI een halfjaarlijks rapport uit over de femicides in 2024. Deze studies volgen en analyseren femicide in Iran, een misdaad die internationaal erkend wordt als een van de meest angstaanjagende en verwaarloosde fenomenen – de opzettelijke moord op vrouwen en meisjes. Via de interactieve kaart biedt StopFemicideIran gebruikers toegang tot open data-onderzoeken van de afgelopen vier jaar tot het heden.

Femicides hebben het leven beëindigd van meisjes en vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Ze hebben families geraakt in stedelijke en landelijke gebieden en op alle niveaus van sociaaleconomische status. Dit rapport benadrukt de noodzaak van verhoogd bewustzijn, belangenbehartiging en actie om de grondoorzaken van femicide aan te pakken en vrouwen te beschermen tegen dergelijke gruweldaden.

“We moeten gezamenlijk de alarmerende cijfers van femicide in Iran veroordelen en bestrijden en streven naar een betere bescherming van de mensenrechten van vrouwen,” zei Marjan Keypour, de oprichter van SFI en een langdurige mensenrechtenactivist. “Het is van cruciaal belang dat we samenkomen om bewustzijn te vergroten, pleiten voor gerechtigheid, en uiteindelijk de vicieuze cirkel van geweld tegen vrouwen en meisjes beëindigen. Elk leven dat verloren gaat door femicide is een tragedie die niet onopgemerkt of onbestraft mag blijven. We moeten schadelijke culturele normen en patriarchale systemen die dergelijk geweld in stand houden, ontmantelen en een samenleving creëren waarin alle vrouwen vrij van angst kunnen leven.”
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met .