Εκδίκηση τιμής στο Λέσεμπο, Σουηδία: Πατέρας και αδερφός καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της Σαχίντα Αζίζι

Σαχίντα Αζίζι / Λίμα Χαν
Ηλικία: 22
Πνίγηκε: 3 Μαΐου 2024
Τόπος διαμονής: Λέσεμπο, Σουηδία
Καταγωγή: Αφγανιστάν
Δράστες: Πατέρας, αδερφός
Η Σαχίντα Αζίζι, μια 22χρονη γυναίκα αφγανικής καταγωγής, μεγάλωσε στο Λέσεμπο, Σουηδία, σε μια αυστηρή παραδοσιακή οικογένεια. Για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε έλεγχο, εκφοβισμό και απειλές από την οικογένειά της λόγω των επιλογών της στη ζωή.

Η Σαχίντα κατηγόρησε τον 45χρονο πατέρα της, Αζίζου Ραχμάν Αζίζι, για σεξουαλική κακοποίηση και υπέβαλε καταγγελία. Παρά τη θέληση της οικογένειάς της, παντρεύτηκε έναν άντρα της επιλογής της και μετακόμισε σε άλλο μέρος της Σουηδίας, όπου ζούσε με το ψευδώνυμο Λίμα Χαν και προστατευμένη ταυτότητα.

Την άνοιξη του 2024, η Σαχίντα πείστηκε από την οικογένειά της να επιστρέψει στο Λέσεμπο, όπου ζούσαν οι γονείς της και ο 23χρονος αδερφός της, Ζαφράν Αζίζ Αζίζι. Στις 3 Μαΐου 2024, μια αντιπαράθεση σε αυτοκίνητο στο Λέσεμπο κλιμακώθηκε: Ο Ζαφράν στραγγάλισε τη Σαχίντα με το δικό της κασκόλ, κατ' εντολή του Αζίζου. Η μητέρα της Σαχίντα ήταν παρούσα και δήλωσε αργότερα ότι χτυπήθηκε όταν προσπάθησε να παρέμβει. Μετά τη δολοφονία, το σώμα της Σαχίντα κάηκε σε μια προστατευτική κατασκευή στην περιοχή αναψυχής Έκεμπακεν. Στις 4 Μαΐου 2024, η αστυνομία βρήκε τη σορό της εκεί.

Η αστυνομική έρευνα οδήγησε στη σύλληψη του Αζίζου, του Ζαφράν και της μητέρας. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ο Ζαφράν δήλωσε ότι ενήργησε υπό πίεση του Αζίζου, ενώ ο Αζίζου αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. Η μητέρα δήλωσε ότι δεν γνώριζε το σχέδιο της δολοφονίας.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2025 ξεκίνησε η δίκη στο δικαστήριο του Βέξιο, η οποία διήρκεσε 15 συνεδριάσεις. Η Εισαγγελία παρουσίασε ιατροδικαστικά αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων DNA, καθώς και καταθέσεις του Ζαφράν και της μητέρας, που έδειξαν ότι η δολοφονία είχε σκοπό να αποκαταστήσει την τιμή της οικογένειας.

Στις 2 Απριλίου 2025, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση. Ο Αζίζου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ως εγκέφαλος της δολοφονίας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως εκδίκηση τιμής – επιβαρυντική συνθήκη κατά το σουηδικό δίκαιο. Ο Ζαφράν καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για την εκτέλεση του στραγγαλισμού. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ενοχή του Αζίζου «δεν αμφισβητείται λογικά», υποστηριζόμενη από ιατροδικαστικά στοιχεία και τη δήλωση του Ζαφράν. Η μητέρα αθωώθηκε λόγω ανεπαρκών αποδείξεων για ενεργό εμπλοκή. Ο Αζίζου και ο Ζαφράν πρέπει να καταβάλουν από 110.000 Σουηδικές κορώνες αποζημίωση στους υπόλοιπους αδερφούς και αδερφές της Σαχίντα.

Η υπόθεση προκάλεσε σοκ στη Σουηδία λόγω του κινήτρου εκδίκησης τιμής και της φρικαλεότητας του εγκλήματος. Η ισόβια κάθειρξη στη Σουηδία είναι σπάνια και επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικά σοβαρά εγκλήματα.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Geplaatst in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.