Προκλήσεις στην καταπολέμηση της βίας με βάση την τιμή:

- Διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων:

Παρόλο που οι δολοφονίες τιμής συζητούνται ευρέως, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τους. Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων βίας που σχετίζεται με την τιμή αυξάνεται σύμφωνα με τις ΜΚΟ, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την έκτασή τους. Επειδή η βία που σχετίζεται με την τιμή δεν είναι σπάνια συγκαλυμμένη και συχνά φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους συνωμοσία για να κρατηθούν τα εγκλήματα που σχετίζονται με την τιμή κρυφά από τον έξω κόσμο. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών που σχετίζονται με την τιμή θα είναι πολύ υψηλότερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο αριθμό. Για παράδειγμα, η Αφγανή Narges Achikzei, η οποία κάηκε ζωντανή, δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα στοιχεία ως θύμα μιας δολοφονίας τιμής, επειδή η ολλανδική αστυνομία επέλεξε να καλύψει αυτή τη δολοφονία τιμής.

- Έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση:

Σε χώρες όπου η αστυνομία δεν είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τη βία που σχετίζεται με την τιμή, οι γυναίκες δεν βλέπουν την αστυνομία ως επιλογή για να βοηθήσει στα προβλήματά τους. Όταν μια γυναίκα ζει σε μια χώρα όπου ο κόσμος δεν μπορεί να εμπιστευτεί την αστυνομία ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά τους φόνους τιμής και άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της συγκεκριμένης κοινότητας μειώνεται. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται για μια γυναίκα με αβέβαιο καθεστώς παραμονής σε μια ευρωπαϊκή χώρα, καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι η επαφή με την αστυνομία θα έχει αρνητικές συνέπειες για το καθεστώς παραμονής όλων των εμπλεκομένων, μειώνοντας την επιθυμία να καταγγείλουν στην αστυνομία.

- Έλλειψη επαρκών γνώσεων σχετικά με τη βία που σχετίζεται με την τιμή:

Οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα ενδέχεται να μην έχουν καλή κατανόηση της βίας που σχετίζεται με την τιμή και, ως εκ τούτου, να μην είναι σε θέση να την αναγνωρίσουν και να την επιλύσουν εγκαίρως. Η αστυνομία μπορεί επίσης να παρερμηνεύσει τη φύση των εγκλημάτων τιμής και να τα κατηγοριοποιήσει ως εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς να κατανοήσει την ιδεολογική βάση του εγκλήματος. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κατάρτιση στον τομέα αυτό, ώστε η αστυνομία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε περιπτώσεις βίας που σχετίζεται με την τιμή.

- Η ύπαρξη πολιτισμικών εμποδίων στην καταγγελία:

Οι γυναίκες μπορεί να φοβούνται να καταγγείλουν στην αστυνομία εξαιτίας του πολιτισμικού τους υπόβαθρου και της αντίληψης ότι αυτό το είδος βίας είναι μια ιδιωτική οικογενειακή υπόθεση που δεν πρέπει να μοιράζεται με τον έξω κόσμο. Οι γυναίκες δεν θεωρούν πάντα τον εαυτό τους θύμα όταν προσπαθούν να υποβάλουν καταγγελία, αλλά συχνά αισθάνονται ένοχες για το γεγονός αυτό.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Geplaatst in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.