Iran: Jongeman paradeert met het hoofd van zijn 17-jarige vrouw op het Kasai plein in Ahwaz

Mona Heidari
Geboren: 2005
Onthoofd: 5 februari 2022
Woonplaats: Ahwaz (provincie Khuzestan)
Herkomst: Iran
Kinderen: ze was moeder
Daders: haar man en zijn broer
Op zaterdag 5 februari marcheerde een jongeman in Ahwaz, een stad in de Iraanse provincie Khuzestan, door de buurt met het hoofd van zijn 17-jarige vrouw in zijn hand nadat hij haar had onthoofd. Nadat hij een paar minuten op het Kasai plein had geparadeerd, vluchtte hij. Het slachtoffer was eerder naar Turkije gevlucht, maar werd door haar man gedwongen terug te keren. Mona werd op haar 12e uitgehuwelijkt en ze was moeder.

Volgens berichten pleegde de man de moord op zijn vrouw met de hulp van zijn broer die haar benen vasthield terwijl hij haar onthoofde. Een video van de onthoofding werd verspreid op sociale media.

Eerwraak wordt in Iran nooit streng bestraft omdat de wetten gebaseerd zijn op de sharia. Mensenrechtenactivisten verwachten niet dat de daders meer dan 15 jaar achter de tralies zullen doorbrengen voor het plegen van deze brute moord, als ze al worden vervolgd door de autoriteiten, omdat de meeste daders van eerwraakmoorden niet eens worden voorgeleid aan Iraanse rechters. Wij zijn benieuwd naar uw aanwijzingen!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , .