Türk yargısı kadın hakları örgütü "Kadın Cinayetlerini Durduracağız "ı yasaklamak istiyor

caret-down caret-up caret-left caret-right
1 Haziran 2022 Çarşamba günü, Türkiye'nin önde gelen kadın hakları örgütü "Kadın Cinayetlerini Durduracağız" davası İstanbul'da başladı. Onlarca şehirde şubeleri bulunan bir platform olarak hareket eden bu feminist INGO, kadın cinayetlerini kayıt altına alıyor, aile içi şiddet mağdurlarını destekliyor, cinayete kurban giden kadınlar için adalet talep ediyor, davaları izliyor ve İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden onaylanması için gösteriler düzenliyor.

Savcılık tarafından "ahlaka aykırı davranış", "aile yapısına karşı mücadele", "gösteri düzenlemek" ve "ahlaka aykırılık" ile suçlanıyorlar. Platformun "kadın hakları kisvesi altında aile düzeninin parçalanmasını teşvik ederek" yasaları çiğnediği iddia ediliyor. Savcılık tüm organizasyonun yasaklanmasını talep ediyor. Savcılık kanıt olarak bir erkekten gelen altı yıllık öfkeli bir mektubu gösteriyor.

Platformun avukatlarına göre dava "siyasi amaçlı", suçlamalar somut olarak kanıtlanmıyor ve suç olmayan olgulara atıfta bulunuluyor.

Türk hükümetine göre İstanbul Sözleşmesi geleneksel aile değerlerini ihlal etmektedir. Muhafazakâr isimler, sözleşmenin kadınları kocalarını terk etmeye teşvik edeceği için daha fazla boşanmaya yol açacağını iddia etti. Sözleşme ayrıca eşcinselliği teşvik edecek ve cinsiyet eşitliği Türk kültürüne uymayacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadın cinayetleri için daha uzun hapis cezaları ve zor durumdaki kadınlar için bir ihbar uygulaması getirerek Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle kendi yöntemleriyle mücadele etmesini istiyor. "Kadın Cinayetlerini Durduracağız" derneğinden tüm faaliyetlerini durdurması istendi.

Namus cinayeti nedir?

Namus cinayeti, namus adına cinayettir. Bir erkek kardeş, aile namusunu kurtarmak için kız kardeşini öldürürse, bu bir namus cinayetidir. Aktivistlere göre namus cinayetlerinin en yaygın nedenleri mağdur olarak:

  • göreceli bir evlilikte işbirliği yapmayı reddediyor.
  • ilişkiyi bitirmek istiyor.
  • tecavüz veya cinsel saldırı kurbanı oldu.
  • evlilik dışı cinsel ilişkiye girmekle suçlandı.

İnsan hakları aktivistleri, her yıl 100.000 namus cinayetinin işlendiğine inanıyor, bunların çoğu yetkililere bildirilmiyor ve hatta bazıları, örneğin faillerin yerel polisler, yetkililer veya politikacılarla iyi arkadaş olması nedeniyle yetkililerin kendileri tarafından kasıtlı olarak örtbas ediliyor. . Pakistan, Hindistan, Afganistan, Irak, Suriye, İran, Sırbistan ve Türkiye'de kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddet ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.

Geplaatst in Araştırma, Namus cinayeti, yenilik.