Turkse justitie wil vrouwenrechtenorganisatie "We Will Stop Femicide" verbieden

caret-down caret-up caret-left caret-right
Op woensdag 1 juni 2022 is in Istanbul het proces begonnen tegen de prominente Turkse vrouwenrechtenorganisatie "We Will Stop Femicide". Deze feministische INGO die als platform fungeert met afdelingen in tientallen steden registreert vrouwenmoorden, steunt slachtoffers van huiselijk geweld, eist gerechtigheid voor vrouwelijke slachtoffers van moord, observeert rechtszaken en organiseert demonstraties voor de herratificatie van het Verdrag van Istanbul.

Zij worden door het OM beschuldigd van "immoreel gedrag", het strijden tegen "gezinsstructuren", "het organiseren van demonstraties" en "schendingen van de goede zeden". Het platform zou de wet overtreden door "de desintegratie van de gezinsorde te bevorderen onder het mom van vrouwenrechten". Het OM eist een verbod voor de hele organisatie. Als bewijs voert het OM een zes jaar oude boze brief van een man aan.

Volgens de advocaten van het platform is de rechtszaak "politiek gemotiveerd", zijn de aanklachten niet concreet onderbouwd en worden feiten aangehaald die niet strafbaar zijn.

Volgens de Turkse regering is het Verdrag van Istanbul in strijd met de traditionele gezinswaarden. Conservatieve figuren beweerden dat het verdrag leidt tot een hoger aantal echtscheidingen omdat het vrouwen zou aanmoedigen hun man te verlaten. Ook zou het verdrag homoseksualiteit bevorderen en zou gelijkheid van man en vrouw niet passen in de Turkse cultuur.

President Erdogan wil dat Turkije geweld tegen vrouwen op zijn eigen manier bestrijdt door langere gevangenisstraffen op te leggen voor vrouwenmoord en een meld-app voor vrouwen in nood. "We Will Stop Femicide" is gevraagd alle activiteiten te staken.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .