Vijftien jaar cel geëist voor het vermoorden van de 22-jarige zwangere studente Sumanta Bansi

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sumanta Bansi
geboren: 1996
doodgestoken: 18 februari 2018
Woonplaats: Hoorn, Nederland
Herkomst: Suriname
Kinderen: geen
Dader: Manodj B. (38 jaar oud ten tijde van de moord)
Sumanta groeit op in Wageningen, Suriname, en verhuist in 2016 voor haar studie biomedische wetenschappen naar Nederland. Ze woont bij haar tante in Amsterdam, maar daar kan ze maar kort blijven. Sumanta gaat op zoek naar een andere plek om te wonen en vindt uiteindelijk onderdak in Hoorn bij een bevriend Surinaams-Hindoestaans echtpaar.

Vanuit Hoorn reist Sumanta op en neer naar de Universiteit van Amsterdam. Naast haar studie werkt ze bij een tandartsenpraktijk. Ook bezoekt ze regelmatig een Hindoetempel in Amsterdam Zuidoost.

In de zomer van 2017 wordt Sumanta onverwacht zwanger van Manodj B., wat spanningen en zorgen oplevert voor Sumanta en haar omgeving. Na gesprekken met het traditionele Surinaams-Hindoestaanse gezin waarbij ze woont, besluit Sumanta de zwangerschap af te breken. Sommigen zeggen dat ze gedwongen werd tot een abortus.

Enkele maanden later, in februari 2018, blijkt Sumanta opnieuw zwanger te zijn van Manodj. Sumanta liet aan verschillende mensen weten dat ze het ongeboren kind wilde houden, waardoor ze de eer van de familie van Manodj B. in gevaar bracht.

Van de ene op de andere dag verdwijnt de 22-jarige Sumanta, die dan 9 weken zwanger is. Ze reageert niet meer op berichten op Facebook en Whatsapp en verschijnt niet meer op haar werk, op de universiteit of in de Hindoetempel in Amsterdam. Sinds 18 februari 2018 is er niets meer van haar vernomen.

De politie is een onderzoek gestart en vertelde dat zelfmoord een onwaarschijnlijk scenario is omdat Sumanta dolgelukkig was met haar zwangerschap. De politie vermoedt dat Sumanta's ex-geliefde Manodj B., zijn vrouw, vader en broer betrokken zijn bij de verdwijning.

In juni 2019 besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak. Op dat moment worden de verdachten afgeluisterd door de politie en doen ze waar de politie op had gehoopt, namelijk onderling praten over de moordzaak van Sumanta.

De politie zou een gesprek tussen de twee broers hebben afgeluisterd, waarin Manodj zegt dat hij op zijn werk chemicaliën heeft gestolen. Het zou gaan om natriumhydroxide dat weefsel verteert. De broers bespreken vervolgens hoe ze het middel kunnen activeren.

Die nacht leggen camera's vast hoe de broers met jerrycans de woning van Manodj in Hoorn binnengaan. Diezelfde jerrycans zijn later leeg teruggevonden in de woning.

Justitie beschikt ook over geluidsopnamen waarin Manodj B. zegt dat hij "haar zojuist heeft vermoord". Hij sprak met zijn broer over de "toestand van het lichaam" en een moordwapen dat weggegooid zou moeten worden. Op 20 juli zei Manodj B. volgens de politie: "Ik heb haar recht door haar hart gestoken."

Op basis van de onderzoeksresultaten werd Manodj B. gearresteerd. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht en wilde niets zeggen. Zijn vrouw, broer en vader werden ook gearresteerd, maar later vrijgelaten. Zij worden nog steeds verdacht van betrokkenheid.

Op 7 juni 2022 eiste de officier van justitie bij de rechtbank van Alkmaar 15 jaar gevangenisstraf tegen Manodj B. voor de moord op Sumanta en vrijspraak voor zijn vader.

Ondanks verschillende zoekacties in de afgelopen jaren, is er geen spoor van Bansi gevonden. Het vonnis is nog niet bekend. Wij zouden blij zijn met tips over deze zaak!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Politie Zeist en getagd met , , , .