Υπόθεση προσβολής μετά από δολοφονία τιμής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου

caret-down caret-up caret-left caret-right
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας θα εκδώσει σύντομα οριστική απόφαση σε μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα της δολοφονίας της Narges Achikzei το 2009. Η όμορφη 23χρονη Αφγανή φοιτήτρια πυρπολήθηκε από την αδελφή ενός φίλου του αρραβωνιαστικού της μια εβδομάδα πριν από την ψευδή ποινική δίκη της εναντίον του πρώην εργοδότη της Ralph Geissen και δύο εβδομάδες πριν από τον κανονισμένο γάμο της με τον αρραβωνιαστικό της Haroen Mehraban μπροστά σε μια κάμερα παρακολούθησης που έτρεχε σε ένα διαμέρισμα στο Zeist.

Οι έντιμοι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα κατέληξαν 3 ημέρες μετά τη δολοφονία στο συμπέρασμα ότι η Narges Achikzei ήταν θύμα δολοφονίας τιμής και εξαιτίας εκβιασμού μιας εταιρείας και κοινοποίησαν την είδηση αυτή ανώνυμα στα μέσα ενημέρωσης. Εμπειρογνώμονες σε θέματα δολοφονιών τιμής που εργάζονται για την αστυνομία επιστρατεύτηκαν για να συμβουλεύσουν την ομάδα έρευνας.

Οι γείτονες και ο Geissen εξέφρασαν την έλλειψη εμπιστοσύνης τους ότι η αστυνομία θα διεξαγάγει δίκαια την έρευνα. Το αίσθημα δυσαρέσκειας για τη δράση της αστυνομίας αυξήθηκε όταν ο επικεφαλής της έρευνας απέκλεισε τη δολοφονία τιμής ως κίνητρο επειδή η οικογένεια της Narges Achikzei αρνήθηκε τη δολοφονία τιμής ως κίνητρο. Σε μια ανακοίνωση της έρευνας, η αστυνομία ανέφερε ότι η δολοφονία τιμής αναφέρθηκε από ορισμένους ως κίνητρο επειδή η Narges Achikzei είναι Αφγανή γυναίκα και τόνισε ότι η νομική σύγκρουση δεν είχε καμία σχέση με το ισλαμικό υπόβαθρο του θύματος. Στη συνέχεια, η αστυνομία άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αναζητούσε μάρτυρες για να επιβεβαιώσει τη ζήλια ως κίνητρο.

Τελικά ο εκτελεστής οδηγήθηκε στο δικαστήριο από την αστυνομία με βάση εντελώς κατασκευασμένες ιστορίες και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης και αναγκαστική εισαγωγή σε νοσοκομείο για υποχρεωτική θεραπεία.

Σύμφωνα με το Εφετείο Arnhem-Leeuwarden, υπήρχαν ενδείξεις στον ποινικό φάκελο ότι ο εκτελεστής μπορεί να ήταν ερωτευμένος με τον άνδρα που επρόκειτο να παντρευτεί η Narges Achikzei. Η εκτελεστής αρνήθηκε ότι ζήλευε το θύμα ή ότι ήταν ερωτευμένη με τον Haroen Mehraban, εκφράζοντας ότι δεν είχε "τίποτα εναντίον του θύματος".

Η Geissen επέλεξε να κατηγορήσει δημοσίως την αστυνομία του Zeist για την κακή της απόδοση σε όλες τις ποινικές υποθέσεις της Narges Achikzei.

Η αστυνομικός που είχε βοηθήσει τη Narges Achikzei να καταθέσει ψευδή μήνυση κατά του πρώην εργοδότη της Geissen για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση, εξύβριση και παρενόχληση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ισχυρίστηκε ότι αισθάνθηκε τρομερά προσβεβλημένη από αυτόν και κατέθεσε η ίδια δύο μηνύσεις για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. Η πρώτη της μήνυση απορρίφθηκε και η δεύτερη μήνυση είχε ως αποτέλεσμα ο Geissen να υποχρεωθεί από το δικαστήριο να καταβάλει πρόστιμο 150 ευρώ.

Το παρακάτω κείμενο του Geissen σε ένα βίντεο στο Youtube είναι προσβλητικό σύμφωνα με τους δικαστές: "Ο αξιωματικός MDNDR010 της αστυνομίας Zeist είναι διεφθαρμένος. Είπε ψέματα ώστε ο πρώην εργοδότης της απατεώνισσας Narges Achikzei να διωχθεί από την εισαγγελία για συκοφαντική δυσφήμιση, δυσφήμηση και καταδίωξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όταν η Narges πυρπολήθηκε από την αδελφή ενός φίλου του πρώην συζύγου της. Επειδή ήθελε να παντρευτεί έναν άνδρα της επιλογής της και ήταν ερωτευμένη με έναν Ολλανδό, η αστυνομία κατασκεύασε τη ζήλια ως κίνητρο για να καλύψει τη διαφθορά, την απάτη και μια δολοφονία τιμής".

Ο δικηγόρος της Geissen κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αίτηση αναιρέσεως για να προσβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος Walther επισημαίνει ότι η Geissen είναι πρώην εργοδότης του θύματος και είχε ήδη επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι ήταν θύμα αναγκαστικού γάμου πριν από τον θάνατό της. Αν και προφανώς δεν υπήρχαν επαρκή ποινικά στοιχεία για αυτό, σύμφωνα με τον Geissen (και άλλους) δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι άλλα πρόσωπα εμπλέκονται σε αυτή τη δολοφονία. Η Geissen υπέδειξε επανειλημμένα στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ενδείξεις, ότι επρόκειτο για δολοφονία τιμής λόγω παρεμπόδισης ενός εξαναγκαστικού γάμου. Σύμφωνα με τον Geissen, οι ενδείξεις αυτές δεν ελήφθησαν ποτέ σοβαρά υπόψη και δεν οδήγησαν σε κατάλληλη έρευνα. Επιπλέον, δήλωσε ο δικηγόρος, ο Geissen υπέστη σοβαρή βλάβη από την εξαιρετικά αποτρόπαια δολοφονία ενός ανθρώπου που γνώριζε στενά και που του ήταν αγαπητός.

Σύμφωνα με τον Geissen, η τιμωρία του εκτελεστή θα ήταν πολύ διαφορετική αν είχε παρουσιαστεί στους δικαστές μαζί του ως μάρτυρας με βάση τα δύο πιο συχνά αναφερόμενα κίνητρα. Οι δηλώσεις δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν και δεν τιμωρούνται λόγω της ελευθερίας του λόγου.

Σε λίγους μήνες, ο γενικός εισαγγελέας θα συμβουλεύσει το Ανώτατο Δικαστήριο εάν η καταδίκη θα πρέπει να διατηρηθεί ή να ανατραπεί.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Geplaatst in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.