Συλλήψεις στην υπόθεση της Laila Goli Dashiri (18), η οποία κάηκε ζωντανή στο Zanjan του Ιράν

Λέιλα Γκόλι Ντασίρι
Ηλικία: 18 ετών
Ημερομηνία πυρκαγιάς: 31 Μαΐου 2023
Διεύθυνση: Αμυγδαλέζα, Χονταμπάντε, Ζαντζάν, Ιράν
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: Κανένα
Υπαίτιος: Ο εραστής της
Μια τραγική γυναικοκτονία συνέβη στην περιοχή Χονταμπάντε, που βρίσκεται στην επαρχία Ζαντζάν, στις 31 Μαΐου. Η Λέιλα Γκόλι Ντασίρι, 18 ετών κάτοικος της Χονταμπάντε, υπέστη μια φρικτή μοίρα όταν δέχθηκε επίθεση μπροστά από ένα κυβερνητικό γραφείο όπου εργαζόταν. Σύμφωνα με αναφορές, αντιμετώπισε έναν άνδρα που την καταδίωκε ερωτικά και, αφού απέρριψε τις προτάσεις του για τρίτη φορά, υπέστη μια πράξη απάνθρωπης βίας. Ο υπαίτιος άνδρας περιέλουσε τη Λέιλα με βενζίνη και την πυρπόλησε πριν διαφύγει από τον τόπο του εγκλήματος.

Παρά τις άμεσες προσπάθειες των παρευρισκομένων να σβήσουν τις φλόγες χρησιμοποιώντας κατσαβίδια πυροσβεστήρα, η Λέιλα υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα στο 90% του σώματός της. Τη μετέφεραν άμεσα στο νοσοκομείο του Ζαντζάν, αλλά τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που απεβίωσε άμεσα μετά την άφιξή της.

Οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον υπαίτιο, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα. Αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας παραδέχθηκε το αποτρόπαιο έγκλημά του, αποκαλύπτοντας προσωπικούς λόγους ως κίνητρο για αυτήν τη βάναυση πράξη. Φίλοι του θύματος εμφανίστηκαν, ρίχνοντας φως στο γεγονός ότι η Λέιλα είχε απορρίψει μια πρόταση γάμου από τον υπαίτιο, γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε τη βίαιη αντίδρασή του.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Geplaatst in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.