Arrestatie verricht in de zaak van Laila Goli Dashiri (18), die levend werd verbrand in Zanjan, Iran

Leila Goli Dashiri
Leeftijd: 18 jaar
Verbrand: 31 mei 2023
Woonplaats: Khodabandeh, Zanjan
Herkomst: Iran
Kinderen: Geen
Dader: Haar minnaar
Op 31 mei vond in de provincie Khodabandeh, in het hart van de provincie Zanjan, een tragische femicde plaats. Leila Goli Dashiri, een 18-jarige inwoonster van Khodabandeh, onderging een gruwelijk lot toen ze werd aangevallen voor een overheidskantoor waar ze werkte. Volgens berichten werd ze geconfronteerd met een man die haar romantisch had benaderd en nadat ze zijn avances voor de derde keer had afgewezen, nam hij zijn toevlucht tot een daad van onuitsprekelijk geweld. De dader overgoot Leila met benzine en stak haar in brand voordat hij wegrende.

Ondanks de onmiddellijke pogingen van omstanders om de vlammen te doven met brandblussers, liep Leila ernstige brandwonden op aan 90 procent van haar lichaam. Ze werd met spoed naar het ziekenhuis van Zanjan gebracht, maar haar verwondingen waren zo ernstig dat ze direct na aankomst overleed.

De autoriteiten konden de dader, die had geprobeerd het land te ontvluchten, aanhouden. Politiebronnen hebben bevestigd dat de man zijn gruwelijke misdaad heeft bekend en persoonlijke redenen heeft genoemd als motief voor deze wrede daad. Kennissen van het slachtoffer hebben zich gemeld en onthulden dat Leila een huwelijksaanzoek van de dader had afgewezen, wat duidelijk de aanleiding was voor zijn gewelddadige reactie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .