Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader

Mobina Zeinivand
Leeftijd: 17
Doodgeschoten: 26 augustus 2024
Woonplaats: Garzelangar, Darrehshahr, Ilam
Herkomst: Iran
Dader: Vader
In de ochtend van maandag 26 augustus 2024 werd Mobina Zeinivand, een 17-jarig meisje uit het dorp Garzelangar in het landelijke Majin district van Darrehshahr County, provincie Ilam, Iran, door haar vader gedood in een eergerelateerd misdrijf.

Een goed ingelichte bron onthulde dat de dader, Mobina's 56-jarige vader, haar in hun huis neerschoot met een jachtgeweer. De bron verklaarde dat het motief achter de moord op Mobina Zeinivand te maken had met eer en voegde eraan toe dat ze was vermoord vanwege haar relatie met een tienerjongen. Mobina's vader was tegen de relatie vanwege familieruzies tussen hen en de familie van de jongen, en uiteindelijk vermoordde hij zijn dochter om deze reden.

De wetten in de Islamitische Republiek Iran zijn geworteld in de Sharia-wetgeving, wat vaak leidt tot milde straffen voor mannen die doden vanwege “eer”, waaronder vaders die hun dochters vermoorden. Iran staat onder toenemende internationale druk om deze wetten te hervormen en meer in overeenstemming te brengen met de internationale wetgeving.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .