Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord

Vrouw, drie dochters
Leeftijden: 35, 19, 16, 13
Doodgeschoten: 9/10 juli, 2024
Woonplaats: Swat, Khyber-Pakhtunkhwa
Herkomst: Pakistan
Dader: Echtgenoot, vader
Op zaterdag 13 juli 2024 ontdekten politieagenten de lichamen van een moeder en haar drie dochters in hun huis in het Kabal-gebied van het Swat-district, Khyber-Pakhtunkhwa, Pakistan. Alle vier de vrouwen waren doodgeschoten.

Drie dagen eerder belde Sardar Ali, de man van de vermoorde vrouw, zijn zwager vanuit Oman en bekende zijn vrouw en drie dochters te hebben vermoord. De man bezocht vervolgens het huis, vond de lichamen en meldde de misdaad bij de plaatselijke politie.

Sardar Ali belde ook de Pakistaanse politie vanuit Saudi-Arabië, waar hij woont, en bekende zijn vrouw en dochters te hebben vermoord. De autoriteiten werken nu samen met internationale instanties om juridische stappen te ondernemen tegen Sardar Ali en gerechtigheid te garanderen voor de slachtoffers.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .