Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Rinda D.
geboren: 1960
doodgeschoten: 23 juli 1981
Woonplaats: Bietigheim-Bissingen
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 pasgeboren zoon
Dader: haar broer Isa D. (15 jaar ten tijde van het misdrijf)
Op 23 juli 1981 schiet de 15-jarige Isa zes keer op zijn zusje terwijl zij op de kraamafdeling van het Bietigheim Ziekenhuis ligt. Ze sleept zichzelf naar de gang, zakt daar in elkaar en sterft. Een paar uur later wordt de dader gearresteerd.

In juni 1982 begint het proces bij de jeugdrechtbank Heilbronn. Isa getuigt dat hij in Zweden woont, maar opgroeide binnen de Syrisch-orthodoxe minderheid in Turkije. Hij noemt expliciet de eer van zijn familie als reden voor de moord. Zijn zus was een christen, maar de vader van het kind was een moslim.

Isa is veroordeeld tot 4 jaar jeugddetentie wegens doodslag.

In de kroniek van de stad Bietigheim-Bissingen staat op 14 juni 1982 het volgende:

Het moordproces tegen de 15-jarige Turk die in juli 1981 in het ziekenhuis van Bietigheim zijn 21-jarige zuster met 6 pistoolschoten om het leven had gebracht, is voor de jeugdkamer van de arrondissementsrechtbank Heilbronn met gesloten deuren begonnen. Beide broers en zusters hadden veel te lijden gehad van de islamitische Turken wegens hun banden met de Syrisch-orthodoxe christenen en hadden daarom Turkije verlaten. Hij had zijn zuster vermoord, drie dagen na haar bevalling, om "de eer van de familie te redden", omdat zijn zuster zwanger was van een islamitische Turk.

What is an honour killing?

An honour killing is a murder in the name of honour. If a brother murders his sister to restore family honour, it is an honour killing. According to activists, the most common reasons for honour killings are as the victim:

Questions about honour killings

  • refuses to cooperate in an arranged marriage.

  • wants to end the relationship.

  • was the victim of rape or sexual assault.

  • was accused of having a sexual relationship outside of marriage.

Human rights activists believe that 100,000 honour killings are carried out every year, most of which are not reported to the authorities and some are even deliberately covered up by the authorities themselves, for example because the perpetrators are good friends with local policemen, officials or politicians. Violence against girls and women remains a serious problem in Pakistan, India, Afghanistan, Iraq, Syria, Iran, Serbia and Turkey.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over deze zaak in de Bietigheimer Zeitung, dat helaas niet meer online is.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .