Eerwraak verhaal

Sanaa A.
geboren: 1981
Moordpoging: 5 januari 2017
Woonplaats: Luckenwalde (Brandenburg)
Herkomst: Slachtoffer: Jordanië; Dader: Syrië
Kinderen: 3 dochters (bij daad 7-16 j.), 2 zonen
Dader: haar man Yahia / Yahya (48 j.)
Op 14-jarige leeftijd is Sanaa onder dwang getrouwd met Yahia, die 12 jaar ouder is. De twee van hen hebben vijf kinderen. Zij wonen als eerste in Libië. Yahia is waarschijnlijk betrokken bij islamistische wapendeals, wordt gezocht door de politie en zo komt de familie naar Duitsland als "Syrische vluchtelingen".

Het gezinsleven is gewelddadig, er zijn doodsbedreigingen. Sanaa scheidt in november 2016 en krijgt een contactverbod. Er zijn beschuldigingen tegen de vader wegens seksueel misbruik van de 16-jarige dochter.

Op 5 januari 2017 stak Yahia zijn gescheiden vrouw met met een mes 14 keer op straat. Bovendien trekt hij het mes over de helft van haar gezicht. Dan vlucht hij, maar hij staat later tegenover de politie.

In juni begint het proces wegens poging tot moord bij de regionale rechtbank van Potsdam. In juli wordt Yahia veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw was voor hem een voorwerp geweest dat hij als zijn eigendom beschouwde waarmee hij alles kon doen wat hij wilde. Hij had gevreesd dat zijn vrouw zich na de scheiding tot een andere man kon wenden. Hij had meermaals gezegd dat hij het niet zou tolereren. Hij had zijn vrouw haar het recht op leven ontzegd en maakte haar het voorwerp van zijn vigilante rechtspraak, aldus het vonnis.

Er zijn 2 andere processen tegen Yahia: voor het aanvallen van haar dochter en voor het ondersteunen van een terroristische organisatie.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met .