Het OM informeert R. Geissen via de media dat ze N. Achikzei’s lasterzaak tegen hem continueren

caret-down caret-up caret-left caret-right
De in brand gestoken Narges Achikzei en haar vriend hadden een heftig conflict met de 32-jarige Utrechtse ex-werkgever van de vrouw. De familie wordt in verband gebracht met oplichtingspraktijken. Tegen hen is in ieder geval aangifte gedaan door een benadeelde. Deze is zelf weer gedagvaard om een week na de brandmoord voor de rechter te verschijnen in verband met smaad. Hij zou gedurende lange periode de vrouw - een ex-werkneemster - hebben belaagd met e-mails en haar eer en goede naam hebben aangetast.

Zeer waarschijnlijk heeft dit conflict een rol gespeeld bij haar gruwelijke dood. Het Openbaar Ministerie wil nooit inhoudelijk reageren op vragen over het juridisch conflict. Duidelijk is dat het conflict Achikzei en andere betrokkenen sterk onder druk zette.

Krant: Algemeen Dagblad
Sectie: BIBU
Datum: 09/12/2009
Politie houdt rekening met eerwraak – Vrouw (23) in brand gestoken
SAMENVATTING
ZEIST De politie in Utrecht heeft een 25 man sterk rechercheteam samengesteld om de moord op een 23-jarige vrouw uit Zeist op te lossen. Zij kwam maandagavond om het leven nadat ze in brand was gestoken. BART LAURET

VOLLEDIGE TEKST:
Er zijn nog geen aanhoudingen verricht in deze zaak. De politie dacht aanvankelijk aan zelfdoding, maar houdt nu alle mogelijkheden open, ook die van eerwraak. Een dag na de gruwelijke dood zijn op de galerij waar de vrouw en haar verloofde woonden nog slechts stille getuigen in de vorm van speciaal blusmateriaal en de geur. Buurvrouw Joyce Bierstekers nam vanochtend de trap vanaf de 12de verdieping. ,,De lucht hangt nog in de lift. Er was ook nog een explosie, of in ieder geval een harde knal. Wat dat is geweest, ik weet het niet.”

Bierstekers was net beneden toen het gebeurde. Haar buurvrouw was als eerste bij de brandende vrouw die luid om hulp riep op de galerij. Zij doofde de vlammen door een jas over de vrouw heen te werpen en schakelde andere galerijbewoners in om de vrouw nat te houden.

Het slachtoffer komt uit Afghanistan en zou volgens mensen uit de flat gaan trouwen. Al eerder zou het huwelijk volgens de islamitische wetten zijn voltrokken. Dat zou ook verklaren waarom de vrouw en man ongehuwd samenwoonden.

De politie houdt in het onderzoek volgens woordvoerder Aling met ‘alles’ rekening, ook een mogelijke eerwraak.

De familie wordt ook in verband gebracht met oplichtingspraktijken. Tegen hen is in ieder geval aangifte gedaan door een benadeelde. Deze is zelf weer gedagvaard om volgende week voor de rechter te verschijnen in verband met smaad. Hij zou gedurende lange periode de vrouw – een ex-werkneemster – hebben belaagd met e-mails en haar eer en goede naam hebben aangetast.

Krant: AD/Utrechts Nieuwsblad
Pagina 19
Datum: 10/12/2009
23-jarige Zeisterse mogelijk slachtoffer van brandbom – Ontsteltenis na brandmoord
ZEIST – De 23-jarige Narges Achikzei die maandagavond in Zeist om het leven kwam, is mogelijk slachtoffer geworden van een aanslag met een brandbom. De vrouw was alleen thuis toen beneden werd aangebeld door iemand om een postpakket af te leveren.BART LAURET

Ze is met het pakket naar haar woning op de twaalfde verdieping gegaan. Verschillende bronnen bevestigen dat ze een harde knal hebben gehoord, voordat de vrouw brandend werd aangetroffen op de galerij. De politie wil in het belang van het onderzoek geen bevestiging van deze lezing geven.

De in brand gestoken Achikzei en haar vriend hadden een heftig conflict met de 32-jarige Utrechtse ex-werkgever van de vrouw.

De politie heeft deze zaak in het onderzoek betrokken, maar houdt ook andere opties open, zoals eerwraak. Of de man al gehoord is, wil de politie niet bevestigen. ,,Maar iedereen die in relatie staat tot deze vrouw willen we graag spreken,” aldus politiewoordvoerder Aling.

De jonge vrouw, van Afghaanse komaf, overleed maandag aan de gevolgen van zware brandwonden. In eerste instantie werd gedacht aan zelfmoord, maar snel waren er aanwijzingen voor een misdrijf.

Motief brandmoord Zeist onduidelijk – Gedode vrouw al maanden in onmin met ex-baas
ZEIST – De dood van de 23-jarige Narges Achikzei in Zeist heeft geleid tot geschokte reacties bij betrokkenen en in de flat waar zij met haar vriend woonde. De politie onderzoekt de zaak met een 25 man sterk rechercheteam. BART LAURET

De in brand gestoken vrouw leefde al maanden in onmin met haar ex-werkgever. Ook haar zus, vriend en advocaat werden door de man in tal van publicaties van oplichting en bedreiging beticht.

Of dit conflict heeft geleid tot de gruwelijke dood, is niet zeker. Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op vragen, omdat de zaak in onderzoek is. De politie neemt de verwikkelingen waarin Achikzei verzeild was geraakt wel mee in het onderzoek. Maar er is volgens woordvoerder Aling nog niets te zeggen over het motief. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Wel is duidelijk dat het conflict Achikzei en andere betrokken sterk onder druk zette. Achikzei had een jaarcontract bij het bedrijf van de 32-jarige Utrechter. Haar zus liep er stage. De eerste maanden verliepen zonder problemen. In mei 2008 echter liep de arbeidsrelatie spaak. In de periode daarvoor ging Achikzei samenwonen met een net als zij uit Afghanistan afkomstige man. De werkgever had daar moeite mee omdat, zo schrijft hij op een aantal internetfora, deze man een zware invloed uitoefende op de jonge vrouw. Zij zou ineens in bedekkende kleding moeten lopen en geen directe instructies van haar baas meer opvolgen. Hij ageerde ook tegen het ‘illegale’ moslimhuwelijk van de vrouw en haar vriend.

De ex-werkgever, Nederlander van geboorte, is zelf ook tot de islam bekeerd, maar zet zich af tegen het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam, waartoe hij Achikzei rekent. In honderden e-mails is de zaak steeds verder op de spits gedreven. Op 7 mei 2008 mondde dat uit in ontslag op staande voet, omdat volgens de ex-werkgever doodsbedreigingen aan zijn adres waren gedaan.

De zaak liet hem niet meer los. Vele telefoontjes, e-mails en publicaties volgden. Daarin beschuldigde de Utrechter haar en de familie van haar vriend van oplichting. Achikzei, haar zus en hun advocaat, mr. Peter Ruijzendaal uit Zeist, die ook belasterd werd, deden uiteindelijk aangifte wegens laster en smaad. Eeder al dienden kort gedingen waarin de man op straffe van een dwangsom werd gesommeerd op te houden met de publicaties.

FAILLISSEMENT
Achikzei en haar zus vroegen tevens het faillissement aan van het bedrijf van de Utrechter, omdat zij nog loon tegoed hadden. De rechtbank sprak het faillissement op 1 september uit. Als apotheose zou de ex-werkgever komende dinsdag voor de politierechter moeten verschijnen vanwege laster aan het adres van Achikzei. Of deze zaak doorgaat, is nog niet bekend.

De Zeister advocaat Ruijzendaal is zich rotgeschrokken. ,,Ongelofelijk. Dit is nog allemaal zo onwerkelijk. Ik heb even met de familie contact gehad. De schok is daar enorm.” Volgens hem was de vrouw een heel prettige persoon. ,,Ik heb ook nooit gemerkt dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. ”

De curator van het bedrijf, mr. J. Dingemans, is ook aangedaan. ,,Ik krijg toevallig net te horen dat de man niet meer op zijn laatste woonadres verblijft.’

Krant: AD/Utrechts Nieuwsblad
Pagina 18
Datum: 14/12/2009
Kort nieuws
ZEIST –
Uitstel lasterzaak gedode Zeisterse
De strafzaak tegen de 32-jarige R.G. uit Utrecht vanwege het stalken via e-mail en laster tegen de 23-jarige Narges Achikzei, is uitgesteld. De zaak stond voor morgen op de rol. De jonge vrouw uit Zeist werd maandag om het leven gebracht doordat ze in brand werd gestoken. Een verband tussen deze twee zaken is in onderzoek bij het rechercheteam, net als alle andere mogelijke motieven. In deze zaak zijn nog geen verdachten aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie is de zaak tegen G. aangehouden om nader onderzoek te doen. ,,Ook als de benadeelde in deze zaak niet was omgekomen, hadden we om uitstel gevraagd,” aldus woordvoerster Hallebeek van het OM. ,,Er is wel een reclasseringsrapport, maar er is meer psychologisch of psychiatrisch onderzoek nodig.” G. is de ex-werkgever van de vrouw en haar zus. Er was al maandenlang sprake van ruzie.

Krant: AD/Amersfoortse Courant
Pagina 22
Datum: 15/12/2009
‘Dader brandmoord zelf ook gewond’
ZEIST – De politie vermoedt dat de dader van het in brand steken van de 23-jarige Zeistse Narges Achikzei, vorige week maandag, zelf ook gewond is geraakt. Volgens politiewoordvoerder Aling is die kans aanzienlijk, gezien de heftigheid van het vuur. ,,We baseren de mogelijkheid op technisch onderzoek.”

Gistermiddag en -avond heeft de politie een groot passantenonderzoek gehouden bij de flat aan de Laan van Vollenhove in Zeist.

Achikzei was van Afghaanse origine. De zaak heeft dan ook veel emoties losgemaakt in de Afghaanse gemeenschap. Op diverse forums op internet wordt druk gespeculeerd over de aanleiding voor de brandmoord. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht en houdt alle opties open. Of er meer daders betrokken zijn bij het misdrijf, wil de politie niet zeggen. ,,Waar het specifiek gaat om de gebeurtenis op de galerij, spreken we van één dader.”

De vrouw stond op het punt te gaan trouwen met haar vriend, eveneens van Afghaanse origine. Al eerder was het islamitische huwelijk voltrokken. De Zeistse was met haar zus al maanden verwikkeld in een juridische strijd met haar ex-werkgever. In een aantal kort gedingen is deze 32-jarige Utrechter op straffe van dwangsommen opgedragen te stoppen met stalken van Achikzei via e-mail en het aantasten van haar eer en goede naam. De vrouwen vroegen ook het faillissement aan van het bedrijf om achterstallig loon te vorderen en de dwangsom te innen. Dit werd 1 september uitgesproken door de rechtbank.

Krant: AD/Amersfoortse Courant
Pagina 25
Datum: 08/01/2010
ZEIST – Verdachte van ‘brandmoord’ is een vrouw
De politie verdenkt een nog onbekende vrouw van betrokkenheid bij de dood van de 23-jarige Narges Achikzei uit Zeist. Zij kwam op 8 december om het leven, doordat ze in brand werd gestoken op de galerij van haar flatwoning aan de Laan van Vollenhove.

De politie vermoedt bovendien dat de verdachte niet alleen heeft gehandeld. En ze heeft, volgens woordvoerder Thomas Aling van de politie, hoogstwaarschijnlijk brandwonden opgelopen. ,,We hopen dat mogelijke getuigen zich melden.”

De politie heeft een zeer summier signalement vrijgegeven. Het zou gaan om een vrouw van ongeveer 1.60 meter met donker haar. Meer wil de politie in het belang van het onderzoek niet bekendmaken.

De zaak komt 26 januari aan bod in het politieprogramma Opsporing Verzocht. Het is nog niet duidelijk of daarbij gebruik gemaakt wordt van camerabeelden. De portieken van de flats aan de Laan van Vollenhove zijn uitgerust met cameratoezicht. Er wordt naar alle waarschijnlijkheid wel een reconstructiefilm gemaakt. De politie heeft nog steeds een team van 25 rechercheurs op de zaak zitten.

De politie houdt in het onderzoek naar het in brand steken van een vrouw in Zeist nog alle opties open. Van een volstrekt uit de hand gelopen conflict met de ex-werkgever van het slachtoffer tot een mogelijke eerwraak.

Het slachtoffer, dat aan haar brandwonden bezweek, stond op het punt te trouwen met een eveneens uit Afghanistan afkomstige man, met wie ze al enige tijd samenwoonde.

Met haar ex-werkgever vochten de vrouw en haar jongere zus een juridisch gevecht uit over achterstallig salaris en over het innen van een in kort geding opgelegde dwangsom.

Die dwangsom werd de ex-werkgever opgelegd vanwege het niet verwijderen van allerlei beschuldigingen op internet aan het adres van de vrouw, haar vriend en zus.

Ook liep er een strafzaak tegen de man vanwege het stalken per e-mail en het aantasten van eer en goede naam van het slachtoffer. Deze rechtszaak is voorlopig aangehouden op verzoek van het Openbaar Ministerie. Die vindt dat er eerst nader onderzoek gedaan moet worden.

Geplaatst in Innovatie, Klokkenluider, Moord Narges Achikzei, Onderzoek, Politie Zeist, Tijdlijn en getagd met , , , , , , , .