Δολοφονίες τιμής στο Ιράν: Σαρά Σαντιφάρ (33) που δολοφονήθηκε από τον αδελφό της
Sara Shadifar
Γεννήθηκε: 1989
Δολοφονήθηκε: γύρω στις 12 Μαρτίου 2022
Κατοικία: Hosseinabad, επαρχία Mazandaran
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: 2
Δράστης: ο αδελφός της
Γεννήθηκε: 1989
Δολοφονήθηκε: γύρω στις 12 Μαρτίου 2022
Κατοικία: Hosseinabad, επαρχία Mazandaran
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: 2
Δράστης: ο αδελφός της
Την 1η Απριλίου το άψυχο σώμα της 33χρονης Sara Shadifar βρέθηκε στους ορυζώνες γύρω από το χωριό Hosseinabad στην επαρχία Mazandaran του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Safdar Eslami δήλωσε ότι είχε δολοφονηθεί περίπου 20 ημέρες νωρίτερα από "έναν από τους στενούς συγγενείς της".
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η δολοφονία διαπράχθηκε από τον αδελφό της επειδή, μετά από δύο αποτυχημένους γάμους, η Σάρα σχεδίαζε να μεταναστεύσει με τα δύο παιδιά της στην Τουρκία παρά την επιθυμία της οικογένειάς της.
Στο Ιράν, περισσότερες από 400 γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο για λόγους "τιμής". Οι ποινές φυλάκισης για δολοφονίες τιμής είναι ιδιαίτερα χαμηλές, από τρία έως πέντε χρόνια, λόγω της ειδικής νομοθεσίας εμπνευσμένης από τη Σαρία που συγχωρεί τις δολοφονίες τιμής.
Το Σουδάν και η Συρία κατήργησαν το 2021 τα άρθρα του νόμου που συγχωρούσαν τους φόνους τιμής, ευθυγραμμίζοντας τους νόμους τους περισσότερο με εκείνους της διεθνούς κοινότητας.
Οι δικαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι η δολοφονία ενός συνανθρώπου για λόγους "τιμής" αποτελεί επιβαρυντική περίσταση. Στους δράστες των δολοφονιών τιμής εντός της ΕΕ επιβάλλονται μεγάλες ποινές φυλάκισης προκειμένου να καταπολεμηθεί σθεναρά το φαινόμενο.
Τι είναι η δολοφονία τιμής; |
Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:
Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία. |
Τελευταίες αναρτήσεις
-
Eerwraak in Uttar Pradesh, India: Jonge vrouw vermoord door haar vader en broer
-
Man die echtgenote in brand stak in Duitse tram gearresteerd
-
Moordpoging in Duisburg: Moeder houdt vrouw vast bij haar haren terwijl zoon op haar insteekt
-
Eerwraak in Kermanshah, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Tirana, Albanië: Palestijnse vader verdacht van verkrachting en moord dochter
-
Eerwraak in Argenteuil, Frankrijk: 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen twee broers
-
Eerwraak in Bidar, India: Vader vermoordt dochter om ‘ongehoorzaamheid’ in relatiekeuze
-
Eerwraak in Maku, Iran: Vrouw en 11-jarig kind vermoord door de vader van het gezin
-
Eerwraak in Piranshahr, Iran: Kani Abdollahi (17) vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Apeldoorn: Justitie eist 25 jaar cel