Eerwraak in Iran: Sara Shadifar (33) vermoord door haar broer

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sara Shadifar
Geboren: 1989
Vermoord: rond 12 maart 2022
Woonplaats: Hosseinabad, provincie Mazandaran
Herkomst: Iran
Kinderen: 2
Dader: haar broer
Op 1 april werd het levenloze lichaam van de 33-jarige Sara Shadifar gevonden in de rijstvelden rond het dorp Hosseinabad in de Iraanse provincie Mazandaran.

Politiewoordvoerder Safdar Eslami verklaarde dat zij ongeveer 20 dagen eerder was vermoord door "een van haar naaste familieleden".

Volgens berichten in de media zou de moord zijn gepleegd door haar broer, omdat Sara na twee mislukte huwelijken van plan was met haar twee kinderen tegen de wil van haar familie naar Turkije te emigreren.

In Iran worden elk jaar meer dan 400 vrouwen vermoord vanwege "eer". De gevangenisstraffen voor eremoorden zijn met 3 tot 5 jaar bijzonder laag als gevolg van speciale, op de sharia geïnspireerde wetgeving die eremoorden vergoelijkt.

Soedan en Syrië hebben in 2021 wetsartikelen geschrapt die moorden omwille van beschadigde eer vergoelijken, zodat hun wetten meer in overeenstemming zijn met die van de internationale gemeenschap.

Rechters in de Europese Unie beschouwen het doden van een medemens vanwege "eer" als een strafverzwarende omstandigheid. Daders van een eermoord binnen de EU krijgen lange gevangenisstraffen om het fenomeen krachtdadig te bestrijden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .