Ιστορία δολοφονίας τιμής

Rokstan Malak
γεννημένος: 1995
μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου: 2 Οκτωβρίου 2015
Τοποθεσία: Bitterfeld / Dessau
Καταγωγή: Α: Κουρδικής καταγωγής: Συρία / Κούρδοι
Παιδιά: Μπορεί να ήταν έγκυος.
Δράστης: πιθανότατα η οικογένειά της: πατέρας Hasso / Hisso Malak, μητέρα Roda, 2 αδέλφια
Η Ρόκσταν είναι μια 20χρονη διερμηνέας από τη Συρία. Από το 2013 ζει στη Γερμανία, αρχικά με την οικογένειά της και στη συνέχεια σε ένα καταφύγιο γυναικών στο Bitterfeld.

Κάτω από πίεση επιστρέφει στην οικογένειά της. Η Ρόκσταν θεωρείται ότι έχει ενσωματωθεί καλά στη Γερμανία. Μια φωτογραφία την δείχνει με γκρι φούτερ χωρίς μαντήλα.

Στις 2 Οκτωβρίου 2015, η Ρόκσταν θα μαχαιρωθεί και θα δηλωθεί η εξαφάνισή της. Το πτώμα της θα βρεθεί την επόμενη μέρα σε ένα κιόσκι στο Dessau.

Η αστυνομία αναζητά άνδρες συγγενείς της. Ενημερώνεται το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών. Ο πατέρας της είναι πιθανώς εμπλεκόμενος, αλλά έχει ήδη φύγει για τη Συρία.

Το κίνητρο είναι ότι η Rokstan βιάστηκε στη Συρία από 3 στρατιώτες. Από τότε θεωρείται ακάθαρτη στην οικογένειά της. Παρόλο που ήταν το θύμα, θεωρείται ότι αμαύρωσε την τιμή της οικογένειας.

Το φθινόπωρο του 2018, ο Τύπος ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες. Παρόλο που η Ρόκσταν είπε κατά τη διάρκεια της ζωής της ότι η μητέρα της είχε προσπαθήσει να τη σκοτώσει αρκετές φορές, εκείνη (η μητέρα) ζει σώα και αβλαβής στο Ντεσάου. Υπάρχει μάλιστα μια ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία στην οποία η μητέρα διατάζει κάποιον να σκοτώσει τη Rokstan. Ο πατέρας εξακολουθεί να καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Υπάρχει επίσης μια αόριστη ένδειξη ότι η Rokstan ήταν έγκυος. Ίσως έκανε και έκτρωση του παιδιού. Αλλά η υπόθεση είναι ασαφής. Σε κάποια στιγμή αναφέρεται επίσης ότι η Rokstan στραγγαλίστηκε (όχι μαχαιρώθηκε).

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Geplaatst in Δολοφονία τιμής, Έρευνα, Καινοτομία.