Έγκλημα τιμής κοστίζει τη ζωή μιας 15χρονης νύφης στο Χόι του Ιράν

Ραχέλε Ραχντάρ
Ηλικία: 15
Πνίγηκε: 13 Ιουλίου 2023
Κατοικία: Ράζι, επαρχία Χόι, δυτική Αζερμπαϊτζάν
Καταγωγή: Ιράν
Παιδιά: Κανένα
Υπεύθυνοι: γονείς
Ένα τραγικό συμβάν συνέβη στο χωριό Ράζι της επαρχίας Χόι περίπου πριν από οκτώ μήνες. Η Ραχέλε Ραχντάρ, η οποία ήταν μόλις 14 ετών τότε, αναγκάστηκε από τους γονείς της να παντρευτεί έναν άνδρα σχεδόν 12 χρόνια μεγαλύτερο από αυτήν.

Γύρω στις 10 Ιουλίου, ο σύζυγος της Ραχέλε την κατηγόρησε ότι είχε σχέση με άλλο άτομο. Αυτή η κατηγορία αποτέλεσε τον καταλύτη μιας σειράς γεγονότων που τελικά οδήγησαν στον θάνατό της.

Όταν επέστρεψε στο σπίτι των γονέων της, η Ραχέλε έγινε θύμα της οργής τους. Την Πέμπτη, 13 Ιουλίου, οι γονείς της έβαλαν τέλος στη ζωή της πνίγοντάς την με ένα μαντήλι.

Αρχικά, προσπάθησαν να κρύψουν το έγκλημά τους, διαδίδοντας μια κατασκευασμένη ιστορία αυτοκτονίας. Ωστόσο, η απάτη τους αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των επακόλουθων αστυνομικών ανακρίσεων, όπου παραδέχθηκαν την αποτρόπαια πράξη τους.

Η ιστορία της Ραχέλε Ραχντάρ προβάλλει μια ανατριχιαστική εικόνα της σκληρής πραγματικότητας των φόνων τιμής και της δύσκολης θέσης των παιδιών-νυφών. Ο πρόωρος θάνατός της αποτελεί ένα σκοτεινό υπενθύμισμα της επείγουσας ανάγκης για ευαισθητοποίηση, πρόληψη τέτοιων φρικαλεοτήτων και δικαιοσύνη για τα θύματα της βίας τιμής.

Τι είναι η δολοφονία τιμής;

Η δολοφονία τιμής είναι μια δολοφονία στο όνομα της τιμής. Αν ένας αδελφός δολοφονήσει την αδελφή του για να αποκαταστήσει την οικογενειακή τιμή, πρόκειται για φόνο τιμής. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις δολοφονίες τιμής είναι ως θύμα:

  • Αρνείται να συνεργαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο.
  • θέλει να τερματίσει τη σχέση.
  • έπεσε θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • κατηγορήθηκε για σεξουαλική σχέση εκτός γάμου.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 100.000 δολοφονίες τιμής, οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταγγέλλονται στις αρχές και ορισμένες μάλιστα συγκαλύπτονται σκόπιμα από τις ίδιες τις αρχές, για παράδειγμα επειδή οι δράστες είναι καλοί φίλοι με τοπικούς αστυνομικούς, αξιωματούχους ή πολιτικούς. Η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, τη Σερβία και την Τουρκία.

Βρήκατε κάποιο ορθογραφικό λάθος ή δεν σας αρέσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας ή έχετε άλλα σχόλια για το aimpf.org; Παρακαλώ ενημερώστε μας!

Geplaatst in Δολοφονία τιμής, Έρευνα.