Eerwraak eist het leven van een 15-jarige kindbruid in Khoy

caret-down caret-up caret-left caret-right
Raheleh Rahdar
Leeftijd: 15
Verstikt: 13 juli 2023
Woonplaats: Razi, provincie Khoy, West-Azerbeidzjan
Herkomst: Iran
Kinderen: Geen
Daders: Haar ouders
In het dorp Razi in de provincie Khoy vond ongeveer acht maanden geleden een tragische gebeurtenis plaats. Raheleh Rahdar, die toen net 14 jaar oud was, werd door haar ouders gedwongen om te trouwen met een man die bijna 12 jaar ouder was.

Rond 10 juli beschuldigde Raheleh's man haar ervan dat ze een relatie had met een ander. Deze beschuldiging werd de katalysator voor een reeks gebeurtenissen die uiteindelijk tot haar dood leidden.

Toen ze terugkeerde naar het huis van haar ouders, werd Raheleh het slachtoffer van hun woede. Op donderdag 13 juli maakten haar ouders een einde aan haar leven door haar te verstikken met een sjaal.

Aanvankelijk probeerden ze hun misdaad te verbergen door een verzonnen verhaal over zelfmoord te verspreiden. Hun bedrog kwam echter aan het licht tijdens de daaropvolgende politieverhoren, waar ze hun gruwelijke daad bekenden.

Het verhaal van Raheleh Rahdar schetst een ijzingwekkend beeld van de harde realiteit van eerwraak en de benarde situatie van kindbruiden. Haar vroegtijdige dood is een sombere herinnering aan de dringende noodzaak van bewustwording, preventie van dergelijke wreedheden en gerechtigheid voor de slachtoffers van op eer gebaseerd geweld.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , , , .