Eerwraak in Uttar Pradesh, India: Man onthoofdt tienerzus

Aashifa
Leeftijd: 18
Doodgestoken: Juli 2023
Woonplaats: Uttar Pradesh
Herkomst: India
Kinderen: geen
Dader: broer Riyaz
In India heeft een man zijn tienerzus onthoofd omdat ze wilde trouwen met een man van haar eigen keuze. Er was ruzie ontstaan over Aashifa's relatie met een man genaamd Chand Babu, die uit hetzelfde dorp in Uttar Pradesh kwam. Hoewel ze tot dezelfde kaste en religie behoorde, keurde haar familie de relatie sterk af, vooral haar broer Riyaz.

Hierover ontstond regelmatig ruzie tussen de broer en zus. Enkele dagen voor deze tragische eermoord, liep Aashifa weg met haar minnaar, waardoor haar familie bij de politie aangifte doet tegen Chand. Haar vader, Abdul Rashid, beschuldigde Chand ervan zijn dochter te hebben ontvoerd met de bedoeling om met haar te trouwen. Aashifa keerde uiteindelijk terug naar huis en Chand werd gearresteerd.

Dit verhoogde de spanningen tussen Aashifa en Riyaz. Toen de 18-jarige haar wens uitsprak om met Chand te trouwen, werd Riyaz gewelddadig. Hij stak zijn zus genadeloos neer en gebruikte hetzelfde wapen om haar te onthoofden. Riyaz stopte vervolgens het afgehakte hoofd van zijn zus in een plastic zak en liep door de buurt met zowel het hoofd als het moordwapen. Geschrokken buren zagen de met bloed doordrenkte zak en waarschuwden de politie. Agenten arriveerden snel en arresteerden Riyaz.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .