Eerwraak in Apeldoorn: Justitie eist 25 jaar cel

Eerwraak in Apeldoorn: Justitie eist 25 jaar cel

Roshin
Leeftijd: 28
Doodgestoken: 5 september 2023
Woonplaats: Apeldoorn
Herkomst: Syrië
Kinderen: meerdere
Daders: broers Peshang A. (37) en Ahmad A. (28) en neven Ahmad A. (37) en Walid A. (27)
Op 5 september 2023 werd de 28-jarige Roshin rond 11 uur 's ochtends aangevallen door haar 37-jarige broer, Peshang, aan de Casper Fagelstraat in Apeldoorn. Ze werd van achteren neergestoken en overleed ter plaatse aan 28 messteken. De moord vond plaats in het bijzijn van haar 3-jarige dochter.

De politie heeft Peshang in dezelfde straat gearresteerd. Agenten verklaarden dat hij vertelde dat hij speciaal vanuit Denemarken was gekomen om zijn zus te doden.

Uit honderden telefoonberichten blijkt dat Roshin’s broers en neven vonden dat Roshin, na de echtscheiding van haar neef Ahmad (37), had moeten terugkeren naar haar ouderlijke huis. Roshin had andere plannen en een nieuwe relatie, die door haar familie niet werd goedgekeurd. Peshang verklaarde: "We zijn een clan. Alles heeft grenzen."

"Peshang moet haar opwachten," schreven de broer en neven naar elkaar. "Als ze niet gedood wordt, dan wordt ze gehandicapt. Het maakt niet uit. Het moet worden opgelost."

Verwijzend naar de telefoonberichten concludeert de Officier van Justitie dat de broers en neven van Roshin de moord gezamenlijk hebben gepland. Voor Peshang werden een wapen, een auto en een slaapplek geregeld.

Peshang verklaarde "gedwongen te zijn door de familie" om in actie te komen. "Als ik het niet doe, dan doet mijn vader het," zei hij. Peshang was door de clan aangewezen als executeur, omdat hij geen werk en geen gezin had.

Op 23 januari 2025 eist de aanklager een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 25 jaar voor het (mede)plegen van moord tegen Roshin’s broers Peshang en Ahmad, en neven Ahmad en Walid.

De rechter doet op 20 februari 2025 uitspraak.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .