Eerwraak in de Pakistaanse provincie Punjab: jonge vrouw levend verbrand door haar man

Saba Iqbal
Leeftijd: 19
Levend verbrand: 28 juli 2024
Woonplaats: Bahawalnagar, Punjab
Herkomst: Pakistan
Dader: Echtgenoot Ali Raza
Op zondag 28 juli werd in Bahawalnagar, een middelgrote stad op ongeveer 400 kilometer van Lahore in Pakistan, de 19-jarige Saba Iqbal levend verbrand nadat ze gruwelijk was gemarteld door haar man, Ali Raza.

Het koppel was acht maanden getrouwd en kort na het huwelijk begon Ali Saba te mishandelen en beschuldigde hij haar ervan dat ze affaires had met andere mannen.

Tegenover zijn schoonfamilie gaf Ali naar verluidt toe Saba levend te hebben verbrand, nadat hij eerder tegen hen had gelogen door hen te vertellen dat Saba het huis had verlaten na een ruzie en sindsdien vermist was.

De politie arresteerde Ali en denkt dat hij zijn vrouw heeft vermoord vanwege "eergevoel". De politie verklaarde dat Ali's zus en zwager ook betrokken waren bij de moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .