Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
3 kinderen
geboren: 2011, 2012, 2013
uit het raam gegooid: 18 maart 2014
Woonplaats: Treuchtlingen/Franken
Herkomst: Dader: Irak
Dader: haar vader Aras K. (30 jaar)
De 30 jaar oude Aras komt uit Irak. Zijn 22-jarige vrouw Katja komt uit Portugal en draagt een hoofddoek voor hem. Ze leven in afzondering en hebben 3 kinderen: een 10 maanden oude jongen en zijn zusjes van 2 en 3 jaar oud.

De vader werkt in eerste instantie voor een autoleverancier, maar is dan werkloos. De kinderen mogen niet buiten spelen. Buren kennen ze alleen vanachter het raam.

In maart 2014 gaat de vrouw scheiden en verhuist naar haar zus in Baden-Württemberg. Om zijn vrouw te overtuigen om terug te keren, dreigt Aras de kinderen pijn te doen. Een paar dagen later maakt hij zijn dreigementen waar en gooit hij de kinderen uit het raam. Hij springt zelf achter ze aan. Iedereen overleeft ernstig gewond.

De dader is gearresteerd. In juni sterft hij als gevolg van een poging tot zelfmoord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , .