Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ahmet Ertürk
geboren: 1973
doodgeschoten: 6 februari 2012
Woonplaats: Duisburg-Beeck
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2
Dader: zijn buurman Erkan Cosar (35 jaar)
Dit is een eerwraakmoord op een man. Het patroon is typisch voor deze gevallen: omdat het mannelijke slachtoffer een vrouw wilde helpen om te ontsnappen aan haar gewelddadige huwelijk.

De dader Erkan is getrouwd met Ayse. Ze hebben twee kinderen. Kennissen melden huiselijk geweld en brute mishandeling.

Ayse wendt zich tot haar buurman Ahmet, die een computerwinkel runt en als zeer religieus wordt beschouwd. Zijn familie probeert Ayse te helpen met de scheiding. Haar man Erkan wil dit niet accepteren. In oktober 2011 is er een gevecht dat wordt gemeld bij de politie.

Op 6 februari 2012 heeft Ahmet meubilair in zijn kleine vrachtwagen geladen en voor zijn huis geparkeerd. Naast hem stopt zijn buurman Erkan. Hij trekt een pistool en schiet hem 6 keer in hoofd en borst. Daarna gaat de dader naar een restaurant en belt de politie van daaruit. Dan gaat hij terug naar buiten en schiet zijn slachtoffer weer neer. Zijn ouders (die hem wilden helpen het meubilair te dragen) kijken naar de scène.

Deze publieke enscenering is typisch voor een eerwraak. In de nabijgelegen basisschool van Duisburg zal later worden gediscussieerd over het feit dat sommige leerlingen de moord rechtvaardigden als een eerwraakmoord.

De dader wordt na het misdrijf gearresteerd door de politie, maar weigert te getuigen. Het slachtoffer sterft in het ziekenhuis. Ayse is niet de echte naam van de vrouw.

In augustus 2012 begint het proces bij de regionale rechtbank van Duisburg. De tijdens het proces voorgelezen sms'jes wijzen op een buitenechtelijke relatie tussen het moordslachtoffer en de gescheiden vrouw van de dader. Dit punt blijft echter vaag. In december wordt Erkan veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .