Eerwraak verhaal

Ayse
geboren: 1975
doodgestoken: 8 mei 2013
Verblijfplaats: Alsdorf (bij Aken)
Herkomst: slachtoffer: vermoedelijk Turkije; dader: Turkije
Kinderen: 4
Dader: haar ex-vriend Ramazan A. (39 jaar)
Ayse en Ramazan zijn 4 jaar samen en hebben samen 2 kinderen. Beiden hebben nog 2 kinderen uit eerdere relaties. Omdat er sprake is van huiselijk geweld, krijgt Ayse een benaderingsverbod. Ramazan, die meerdere malen is veroordeeld, zal dit niet accepteren.

Op 8 mei 2013 volgt hij de auto van zijn voormalige partner met de motorscooter, in het helmcompartiment een mes uit het huishouden van zijn zus. Op een parkeerplaats valt hij Ayse aan. De 11-jarige zoon probeert zijn moeder te beschermen. De vader bedreigt hem ook en steekt vervolgens de moeder, die gehurkt op de grond ligt. De twee kinderen zijn ook aanwezig. De moeder kan nog steeds de politie bellen, maar sterft ondanks een spoedoperatie in het ziekenhuis. Ramazan vlucht, geeft zich kort daarna aan bij de politie.

In november 2013 begint het proces voor de Akense juryrechtbank. In december wordt Ramazan veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. De rechter gebruikt het woord "slachten" in zijn verklaring.

Aanwijzing: De echte naam van de vrouw is niet bekend, net zo min als haar afkomst (Turkije?). We zijn blij met tips.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .