Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Bahar Erdogan en haar ongeboren dochter
geboren: 1990
gestoken: 19 januari 2013
Woonplaats: Bretten (bij Karlsruhe)
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 zoon en 1 ongeboren dochter
Dader: haar bijna-echtgenoot Erdal Tunc (23 jaar)
Bahar en Erdal hebben een gemeenschappelijke zoon. Bahar is opnieuw zwanger. De bruiloft staat voor de deur. Maar ze scheidt omdat hij haar slaat.

Op 19 januari 2013 steekt de bouwvakker zijn bijna-vrouw met een keukenmes. Een buurman vindt haar zwaar gewond in het trappenhuis en belt de politie.

In het ziekenhuis wordt het kind geboren, maar ze sterft. Slechts een week na de daad sterft ook de moeder. De 9-maanden oude zoon is bij zijn grootouders ten tijde van de misdaad, waar hij ook verblijft.

Twee maanden later wordt de dader samen met familieleden in Marseille opgepakt en aan Duitsland uitgeleverd.

In oktober 2013 begint het proces bij de regionale rechtbank van Karlsruhe. In november wordt Erdal veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .