Eerwraak verhaal

Daniela R.
geboren: 1981
Moordpoging: 1 januari 2017
Woonplaats: Brandenburg an der Havel
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: verm. geen
Dader: haar ex-vriend Yama F. (bij daad 38 j.)
Yama komt in 1990 naar Duitsland, groeit op in Hamburg, maar behoudt de Afghaanse nationaliteit. Hij spreekt goed Duits. Sinds 2002 is hij meerdere malen berecht en in 2006 is er een uitzettingsbericht uitgevaardigd. Hij moet het land verlaten. In 2008 wordt hij veroordeeld tot meer dan 3 jaar gevangenisstraf voor mishandeling en geweldpleging tegen zijn partner. In 2015 dient hij een asielaanvraag in, die in november 2017 wordt afgewezen. Yama dient een protest in.

Begin 2016 ontmoet Yama Daniela en verhuist naar Brandenburg an der Havel. Talrijke aanvallen volgen, onder andere breekt hij twee keer haar kaak, omdat ze naar verluidt een man op de roltrap verkeerd bekeek.

Op nieuwjaarsavond 2017 slaat Yama haar 20 keer in het gezicht in een discotheek, dreigt haar hoofd af te slaan of zuur over haar te gieten. Hij ramt zijn hoofd tegen het hare. Uitsmijters grijpen in, hij bedreigt hen te laten bloeden als zwijnen. Uit angst blijft Daniela bij hem. Maar ze doet wel aangifte.

In december 2017 begint het proces bij de regionale rechtbank van Potsdam. Daniela zegt dat ze onderdanig was aan de moordenaar. Er wordt gezegd dat het kantongerecht zelden zoveel geweld en minachting voor vrouwen heeft meegemaakt. Yama had zijn ex-partner gemarteld met bruut geweld en de ergste doodsbedreigingen. Zijn verdedigers stellen dat hij uit Afghanistan komt en andere waarden heeft over de rol van vrouwen.

De rechtbank beschouwt Yama als volledig schuldig. In februari 2018 wordt hij veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met .