Eerwraak verhaal

Dilara Ö.
geboren: 1992
Poging tot moord: 1 januari 2012
Woonplaats: Steinbüchel (Leverkusen)
Oorsprong: onduidelijk, vermoedelijk Turkije
Kinderen: 1 dochter (2 jaar)
Dader: haar man Yusuf (36 jaar)
Dilara is 19 jaar oud en heeft een tweejarige dochter. Dit kan (maar hoeft niet te) duiden op een gedwongen huwelijk.

Op 1 januari 2012 gooit Yusuf zijn vrouw uit het raam op de 3e of 4e verdieping. Ze landt op het asfalt. Buren bellen112. De 2-jarige dochter was aanwezig bij het misdrijf en wordt naar familieleden gebracht.

Dilara ondergaat een spoedoperatie en overleeft met hoofdletsel en botbreuken. Ook dagen later ligt ze nog in een kunstmatige coma. Yusuf wordt gearresteerd, maar wordt vervolgens opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dit zou mogelijk de veronderstelling kunnen ondersteunen dat Dilara niet vrijwillig met de man is getrouwd.

Dit misdrijf kan waarschijnlijk alleen worden opgelost met een verklaring van het slachtoffer. Door haar verwondingen is het echter onduidelijk of Dilara zich dit ooit zal kunnen herinneren. Dit geval zou dus ook de daad van een ernstig geesteszieke man kunnen zijn (en niet een eremoord). Het is onduidelijk hoe het zal eindigen. Het is mogelijk dat Dilara sterft en de man uiteindelijk uit het psychiatrisch ziekenhuis wordt ontslagen. Misschien haalt hij zijn dochter naar hem toe. Misschien is dat niet mogelijk vanwege zijn geestesziekte (als die er is), maar het is wel mogelijk. De uitkomst van het verhaal is niet bekend.

We zijn dankbaar voor alle informatie (inclusief de nationaliteit van het slachtoffer en de dader).

De krant geeft aan dat de naam Yusuf is veranderd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .