Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Dorota
geboren: 1969
Moordpoging met zuur: 20 juli 2013
Verblijfplaats: Pinneberg (bij Hamburg)
Herkomst: Slachtoffer: Polen; Dader: Turkije
Kinderen: 1 dochter (ongeveer 10 jaar oud)
Dader: Birol K., haar gescheiden levende man (53 jaar)
Dorota en Birol wonen sinds 2011 gescheiden, de echtscheiding staat voor de deur. Dorota werkt als schoonmaakster, heeft een nieuw vriendje en een ongeveer 10 jaar oude dochter uit een eerdere relatie.

Birol, die werkt als taxichauffeur, wil niet accepteren dat zijn ex-vrouw zich tot iemand anders wendt. Op 20 juli ligt hij op haar te wachten en steekt haar op straat. Dan giet hij zwavelzuur over haar heen om haar te verminken. Een voorbijganger komt haar te hulp en rijdt haar onmiddellijk naar het ziekenhuis.

Birol probeert zelfmoord te plegen. Zowel de dader als het slachtoffer worden naar het ziekenhuis gebracht en overleven.

In januari 2014 begint het proces bij de regionale rechtbank van Itzehoe. In februari wordt de dader veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord en het toebrengen van gevaarlijke lichamelijk letsel.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .