Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Elif
geboren: 1976
doodgeschoten: 12 december 2007
Woonplaats: Löhnberg (bij Limburg/Hessen)
Herkomst: Turkije
Kinderen: twee
Dader: haar echtgenoot, 33 jaar oud ten tijde van het misdrijf
Elif is al tien (of 13) jaar getrouwd met haar man. Later getuigen de buren en de broer van de vermoorde vrouw dat ze vaak ruzie hebben. Dit was ook het geval op 12 december 2007:

De werkloze man gaat naar de badkamer, laadt daar zijn pistool en schiet zijn vrouw in de kinderkamer neer voor de ogen van zijn negenjarige dochter. Hij vlucht en ontmoet een buurman, aan wie hij de misdaad opbiecht. Sommige bronnen zeggen dat het de moeder van de vermoorde vrouw was.

Hij zou haar ook met de dood hebben bedreigd. De buurman of moeder waarschuwt de politie en er wordt onmiddellijk een klopjacht geopend. Enkele uren later geeft de dader zichzelf aan bij de politie in Wetzlar (mogelijk onder druk van familieleden bij wie hij onderdak trachtte te vinden). Hij bekent de misdaad, maar beweert stemmen in zijn hoofd te hebben gehoord.

Na het misdrijf spreekt de dader Duits met de politie en bij het psychiatrisch onderzoek. Het is mogelijk dat hij tijd doorbrengt in een psychiatrische afdeling. Later in de rechtszaal beweert hij echter dat hij geen Duits spreekt en een tolk nodig heeft. Verschillende psychiaters wordt gevraagd hoe ze de vermeende psychose van de man moeten beoordelen. Er zijn verschillende rapporten over hun oordeel. Eén zegt dat de dader, na het nemen van nepmedicatie, verklaart dat zijn ziekte is verbeterd. De zaak blijft onduidelijk. Het is echter niet geheel ongewoon dat eerwraakmoordenaars verklaren psychologische problemen te hebben omdat zij hopen op deze manier minder zwaar gestraft te worden.

Op ZDF getuigt de broer van de vermoorde vrouw, Veli B., dat er al lange tijd sprake was van huiselijk geweld en doodsbedreigingen in het huwelijk. Op 14 januari 2009 veroordeelt de arrondissementsrechtbank Limburg de dader tot een levenslange gevangenisstraf (zonder bijzondere schuldzwaarte). De dader gaat in beroep, hetgeen door het Federale Hooggerechtshof in september wordt verworpen. Elif is niet de echte naam van het slachtoffer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in giessener-allgemeine.de, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .