Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fatima
Geboren: 1991
ontvoerd: 5 maart 2010
Woonplaats: Münster
Herkomst: Turkije / Koerden
Kinderen: geen
Daders: haar moeder (ten tijde van het misdrijf 52 jaar) en haar broers en zussen (24, 25, 30 jaar)
Op 5 maart 2010 wordt Fatima uit Münster uit haar auto ontvoerd. De daders zijn haar moeder, oudste broer en 2 andere broers en zussen. De moeder slaat, wurgt en bedreigt haar omdat de 19-jarige een Duitse vriend heeft. De oudste broer rijdt de auto. Het hoofd van de familie (mogelijk de vader van Fatima) zou opdracht hebben gegeven tot de ontvoering vanuit Turkije. Omdat Fatima een Duits vriendje heeft.

Fatima was waarschijnlijk eerder vastgehouden door haar familie in Turkije. Als gevolg daarvan had zij met haar Duitse paspoort de visumvoorschriften overtreden en kon zij Turkije niet opnieuw binnenkomen. In plaats daarvan zal zij naar het Syrische deel van de Koerdische regio in de driehoek Syrië, Turkije, Irak worden gebracht.

Of Fatima daar zal worden gehouden of zal worden gedood, is onduidelijk. De eerste bestemming van de ontvoering is de Italiaanse Adriatische kust. Van daaruit zal Fatima naar Griekenland worden verscheept. In het toilet, vraagt Fatima een Britse toerist om hulp. De Italiaanse politie helpt de jonge vrouw.

Het proces begint in maart 2011 voor het veroorzaken van lichamelijk letsel en vrijheidsberoving voor de arrondissementsrechtbank van Münster. Er wordt gesproken van een "daad van barbarij", een "gewelddadige verstikking" en "burgerwacht-justitie in de grofste vorm". De moeder beweert dat het maar een vakantiereisje was.

De moeder wordt als hoofddader veroordeeld tot 2 jaar en 6 maanden, de oudste broer tot 2 jaar gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating. Een zuster krijgt een voorwaardelijke straf van 8 maanden voor het niet verlenen van hulp. Een andere broer krijgt 1 jaar voorwaardelijk.

De naam Fatima wordt als veranderd opgegeven. In januari 2013 worden de vonnissen bevestigd door de arrondissementsrechtbank van Münster.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Onderzoek, Turkije en getagd met , .