Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fidan
geboren: 1971
moordpoging: 21 juni 2016
Woonplaats: Schweinfurt
Herkomst: Kosovo
Kinderen: onduidelijk, waarschijnlijk geen gemeenschappelijk
Dader: haar ex-echtgenoot (58 jaar)
Fidan en haar man komen als Balkanvluchteling naar Duitsland en krijgen asiel. Het huwelijk is al 20 jaar gewelddadig: Vernederingen, mishandelingen, slavernij, gedwongen abortus, een ongekend martelaarschap is de naam van het spel. Fidan gaat meerdere malen naar het vrouwenopvangcentrum, meerdere keren keert ze terug. Anders dreigt hij haar familie te vermoorden.

Voor de dader is dit het tweede huwelijk. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij 5 kinderen. Of de eerste vrouw nog in leven is en waar de kinderen zich bevinden - beide onduidelijk. Zijn beroep wordt aangeduid met automonteur. Maar hij werkt maar af en toe.

In juni 2016 geeft Fidan haar man aan en krijgt ze een straatverbod opgelegd. Een week later, op 21 juni, stak hij haar met achttien steken van achteren neer bij een bushalte in de wijk Schweinfurt in Bergl. Zelfs als ze op de grond ligt, blijft hij haar steken.

Als de dader denkt dat zijn vrouw dood is, probeert hij te ontsnappen, maar wordt hij overweldigd door voorbijgangers. Het mes is in beslag genomen. Fidan komt naar het ziekenhuis en overleeft het nog maar net. Ze blijft een maand lang in het ziekenhuis.

In februari 2017 begint het proces voor de rechtbank van Schweinfurt. Een celgenoot uit de gevangenis meldde dat de dader al had aangekondigd dat hij na zijn vrijlating zijn vrouw voor eens en voor altijd wilde vermoorden.

In maart wordt de dader veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord en mishandeling. Het vonnis vermeldt expliciet de gekwetste eer als motief. Verdere uitdrukkingen zijn: buitengewone agressiemisdaad, wreedheid, koudbloedigheid. Het Openbaar Ministerie had gevraagd om levenslange preventieve hechtenis, die de veiligheid van Fidan - en de veiligheid van de dochters uit het eerste huwelijk (als die er zijn onder de 5 kinderen) - ten goede zou komen.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .