Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fuad
geboren: 1977
neergestoken: 5 augustus 2008
Verblijfplaats: Ibbenbüren / Münster
Herkomst: Slachtoffer: Syrië; Dader: Turkije (beiden Koerden / Yezidis)
Kinderen:
Daders: 5 Koerden tussen 19 en 52 jaar
Na een remmanoeuvre met frontale botsing ontstaat een achtervolging op het industrieterrein van Lotte-Büren (Westfalen). Een 31-jarige Syriër uit Ibbenbüren wordt uit zijn auto gesleurd en neergestoken door de 40-jarige hoofddader. Het motief: toen de vrouw van de hoofddader enige tijd geleden scheidde, zou het echtpaar haar hebben geholpen te verhuizen. Die hulp moet nu vergolden worden.

Er gaat verder een gerucht dat deze vrouw een verhouding had met het slachtoffer. Maar dit is waarschijnlijk een beschermende beschuldiging van de dader. Hij hoopt het te gebruiken om zijn misdaad plausibel te maken.

De officier van justitie spreekt van een geplande, voorbereide en brute daad. Het bewijs is alleen voldoende voor doodslag. Het is volgens de aanklager echter "een haartje verwijderd van moord". Een benadeelde partij spreekt van eerwraak.

In juni 2009 veroordeelde de arrondissementsrechtbank van Münster de Koerden wegens het gezamenlijk plegen van doodslag: de 40-jarige hoofddader moet twaalf jaar gevangenisstraf uitzitten, de anderen negen tot tien jaar. De jongste komt er vanaf met een jeugdstraf van zeven jaar. Nadat de vonnissen waren uitgesproken, braken er rellen uit. Later worden de straffen teruggebracht naar 6 tot 11 jaar gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in www.noz.de, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .