Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Gzime / Gesime I.
geboren: 1976
doodgestoken: 9 juli 2013
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Macedonië
Kinderen: 3 (14-17 jaar)
Dader: haar ex-man Avdi (40 jaar)
Avdi en Gzime komen uit Macedonië. Gzime runt een schoonmaakbedrijf, waar haar man in deeltijd werkt. Ze hebben drie tienerkinderen.

Er is ruzie en geweld. Gzime vraagt om een echtscheiding. Voorlopig blijft Avdi in het familiehuis en verhuist hij in het voorjaar van 2013. Maar de twee blijven samenwerken. Op 9 juli 2013 maken ze een kantoorgebouw op het centraal station van Hamburg schoon. Op dit moment zijn de kinderen op vakantie met familie in Macedonië.

Terwijl Gzime de kantoorkeuken schoonmaakt, steekt haar ex-man haar met een keukenmes. Een getuige ontsnapt uit het huis en waarschuwt de politie, die de dader kan arresteren. Ondanks een spoedoperatie sterft Gzime de volgende ochtend.

Het proces begint in januari 2014. In eerste instantie zwijgt de verdachte. Ze zeggen dat Gzime al heel lang bedreigd wordt door haar ex-man.

In december wordt de dader veroordeeld tot 9 jaar en 6 maanden gevangenisstraf voor moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .