Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hanaa S.
geboren: 1980
vermoord: 21/22 april 2015
Woonplaats: Solingen
Oorsprong: Irak / Koerden / Jesiden
Kinderen: 3 eigen kinderen en 3 van haar echtgenoot
Dader: haar man Salim (41 jaar), haar zwager (24) en haar zoon (17)
Hanaa is op haar 15e gedwongen getrouwd door haar Yezidi-clan in Irak. Later woont ze met haar man en 3 kinderen in Düsseldorf. Hanaa zorgt ook voor 3 kinderen uit het eerste huwelijk van haar man. Er wordt gezegd dat ze wordt vastgehouden als een slaaf. Naast dat ze wordt geslagen door haar echtgenoot wordt ze gecontroleerd door het hoofd van de Yezidi-familie in Irak.

Als ze uit elkaar gaat, begint haar man haar te stalken. Ze woont meerdere malen in de vrouwenopvang. Op advies van de politie verhuist ze naar Solingen. De kinderen blijven in de familie van de man.

Uit haar appartement wordt Hanaa op 21 april 2015 ontvoerd, waarschijnlijk gerold in een tapijt.

In de eerste plaats worden 6 mannen en 1 vrouw uit de familiale omgeving tijdelijk gearresteerd.

In augustus wordt de 24-jarige zwager van Hanaa - de broer van haar ex-man - met een internationaal arrestatiebevel op een luchthaven in Kroatië gearresteerd en naar Duitsland overgebracht. Hij bezit een kiosk in Düsseldorf.

In november wordt Hanaa's 17-jarige zoon als tweede verdachte gearresteerd. Ondanks een uitgebreide zoektocht is het lichaam nog niet gevonden. In januari 2016 wordt gezegd dat de officier van justitie de verdachten ook zonder lijk zal aanklagen. In maart meldt het televisieprogramma XY dat de zaak nog niet is opgelost.

In juni 2016 begint het proces voor de regionale rechtbank van Wuppertal tegen 5 familieleden: Hanaa's man, zijn oudste zoon, zijn twee broers en zijn zus. Ze zouden de moord op Hanaa gezamenlijk gepland en gepleegd hebben. In de rechtszaal draagt de zoon een T-shirt met een schedel en kruisbeenderen erop gedrukt.

In oktober getuigt een Arabische man. Hij hing rond in de kiosk die door de familie werd gerund. In een gesprek, bekende men de moord.

In juni 2017, na 69 dagen van het proces, stemde een van de verdachten ermee in om de plaats te tonen waar het lichaam werd begraven.

In juni bekent de in Kroatië gearresteerde zwager de moord. Met zijn hulp wordt het lichaam in juli gevonden in een bos in de buurt van de noordelijke Badense stad Kronau.

In januari 2018 wordt de zwager als hoofddader veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hanaa's zoon krijgt een jeugdstraf van 9 jaar en 6 maanden. De echtgenoot van het slachtoffer en een andere zwager krijgen 10 jaar en 6 maanden vanwege medeplichtigheid. De zus van de man is vrijgesproken. De rechtbank wijst erop dat de twee jongste mannen door de familie zijn uitgekozen om het misdrijf te plegen.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .