Eerwraak verhaal

Hümeyra
geboren: 1983
doodgeschoten: 25 november 2013
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 (1 en 5 jaar)
Dader: haar man Gürkan Sunman (33 jaar)
Het huwelijk van Hümeyra en Gürkan verkeert in een crisis, mogelijk door zijn extreme jaloezie. Er is sprake van een echtscheiding. Gürkan's beroep staat vermeld als monteur, het hare als huisvrouw.

Op 25 november 2013 doodt Gürkan zijn vrouw met een geplaatst hoofdschot. Hij legt het lichaam tussen de stenen op de oevers van de Rijn in het Keulse district Niehl. Op het moment van de misdaad zijn de kinderen bij hun tante. Daarna neemt Gürkan ze mee naar Turkije.

De volgende dag ziet een kapitein het lichaam vanuit het water en belt de politie. Aangezien familieleden Hümeyra als vermist hebben opgegeven, is ze snel geïdentificeerd.

Gürkan wordt gezocht met een internationaal arrestatiebevel.

Een paar dagen na de misdaad reist hij terug naar Duitsland zonder de kinderen. Hij wordt bij aankomst gearresteerd op de luchthaven van Keulen/Bonn. Het is niet duidelijk of hij mogelijk al gearresteerd is in Turkije, of dat hij zichzelf wilde aangeven of dat hij ondanks het internationale arrestatiebevel Turkije zonder problemen heeft kunnen verlaten.

In juli 20014 begint het proces bij de arrondissementsrechtbank van Keulen. In augustus is het vonnis al uitgesproken: 10 jaar voor doodslag. Voor een veroordeling voor moord, zegt de kamer, is er geen motief. De kinderen verblijven bij familie in Turkije. De familie van de moordenaar van hun moeder.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .