Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Kumru A.
geboren: 1977
doodgestoken: 19 juli 2008
Woonplaats: Elmshorn (district Pinneberg)
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 dochters, op het moment van het misdrijf 9 en 11 jaar oud
Dader: haar gescheiden echtgenoot Mesut A.,
ten tijde van het misdrijf 37 jaar
Kumru wordt op 19 juli 2008 in Elmshorn bij Hamburg op straat doodgestoken door haar gescheiden echtgenoot. Hij had haar bij de voordeur overvallen en de hele weg naar de bushalte ruzie met haar gemaakt. Toen hij in de bus stapte, stak de Turk zijn vrouw neer voor de ogen van de andere passagiers. Ze redt zich uit de bus, maar de man volgt haar en geeft haar de laatste fatale steken.

Een van de getuigen belt de politie, die de man ter plekke arresteert. Kumru sterft voor de ogen van de passanten. Bij de autopsie worden 23 steken geteld.

In december 2008 wordt Mesut definitief opgenomen in een psychiatrische inrichting. Een deskundige acht hem ontoerekeningsvatbaar, nauwelijks te behandelen en zeer gevaarlijk. Reeds tijdens hun 12-jarig huwelijk had hij Kumru herhaaldelijk beschuldigd van het hebben van affaires en had hij haar ernstig mishandeld.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .