Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Majidi M.
geboren: 1973
doodgestoken: Juli 1996
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Afghanistan
Kinderen:
Dader: haar echtgenoot Omar R. (39 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Omar trouwt met Majidi, die 17 jaar jonger is. Ze scheidt van hem. Vermoedelijk zijn er kinderen uit het huwelijk, maar er is niets bekend.

Omar wil de scheiding niet aanvaarden. Hij steekt Majidi dood op de bruiloft van haar zuster in de Bramfeld Music Hall in juli 1996. Hij ontvlucht vervolgens Duitsland en meldt zich in 2002 onder een valse naam bij het Vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties in Oezbekistan. Hij vraagt asiel aan.

In december 2011 wordt hij overgeplaatst naar Zweden en wil zich daar vestigen. In februari 2012 wordt hij, bijna 16 jaar na de misdaad, gearresteerd door de Zweedse politie. Omar wordt in uitleveringsdetentie geplaatst en in april 2012 uitgeleverd aan Duitsland.

In september 2012 wordt Omar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Tijdens het proces was bekend geworden dat Majidi zijn tweede vrouw was.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .