Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Marina en een ongeboren kind
geboren: 1976
gestoken: 1 juli 2013
Woonplaats: Marburg
Herkomst: Slachtoffer: Kroatië; Dader: Servië
Kinderen: 3 en een ongeboren kind
Dader: haar man (32 jaar)
Marina is een christelijke Kroaat. Ze heeft een zevenjarig kind uit een eerdere relatie en twee kinderen (2 & 3 jaar) uit haar huwelijk met Aco. Hij is een bouwvakker en moslim-Serviër. De familie woont eerst in Berlijn, later in Marburg.

Op 1 juli 2013 steekt Aco zijn vrouw, die in de zesde week weer zwanger is van hem, 14 keer in de hals. Ze bloedt dood. Aco belt de politie.

In april 2014 wordt hij door de regionale rechtbank van Marburg veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Volgens het vonnis kon het moorddadige karakter van de verraderlijkheid niet duidelijk worden aangetoond. Verder stond de dader op de dag van het misdrijf onder spanning.

Marina en Aco zijn niet de echte namen van de betrokkenen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .