Eerwraak verhaal

Maryam M.
geboren: 1986
Poging tot moord: 8 april 2019
Verblijfplaats: Bonn
Herkomst: Irak
Kinderen: 1 dochter (op dat moment 3 jaar)
Dader: haar ex-vriend Faruk A. (48 jaar) en ze is zwanger
Op 8 april 2019 probeert Faruk 's morgens voor het huis in Bonn-Holzlar over zijn ex-vriendin heen te rijden. Dan stapt hij uit zijn auto en slaat haar met een steen voor de ogen van de driejarige dochter. Er was een verbod om haar te benaderen vanwege huiselijk geweld en stalking.

De dader meldt zich een paar uur later bij de politie en wordt in voorlopige hechtenis genomen. Maryam is nog steeds in levensgevaar. Hun dochter wordt onder de hoede genomen van de jeugdzorg.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , , .