Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mia V.
geboren: 2002
doodgestoken: 27 december 2017
Woonplaats: Kandel (Rijnland-Palts)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriend Abdul Mobin D. (bij daad verm. 15 j.)
Abdul komt in april 2016 naar Duitsland als vermeende minderjarige niet-begeleide vluchteling. Hij gaat naar een scholengemeenschap, woont in een bewaakte jeugdgroep en maakt kennis met Mia. Ze helpt hem om Duits te leren, de twee worden een paar voor een paar maanden. Waarschijnlijk stelt ze hem ook aan haar ouders voor.

In februari 2017 wordt de asielaanvraag van Abdul afgewezen, maar hij wordt nog steeds getolereerd.

Dan scheidt Mia zich begin december 2017. Abdul wil dit niet accepteren en begint haar te stalken. Mia's ouders rapporteren hem medio december voor belediging, dwang en bedreiging. De politie spreekt over het gevaar - per telefoon en in de school. Er is al een klacht tegen Abdul vanwege een schoolpleingevecht in november.

Op 27 december 2017 volgt Abdul zijn ex-vriendin in een drogisterij. Daar steekt hij haar met een broodmes. Mia sterft in het ziekenhuis. Getuigen houden de dader in hun greep. Het arrestatiebevel is voor doodslag.

De Tagesschau heeft de zaak in eerste instantie niet gemeld, omdat het een relatie betrof. Later, echter - onder andere omdat de leeftijd van de vermeende 15 jaar oude dader nogal twijfelachtig lijkt. Zo komt ook het falen van de autoriteit als onderwerp ter discussie te staan, net als een algemeen onkritisch en trivialiserend contact met vermeend minderjarige vluchtelingen.

In februari 2018 zou Abdul minstens 17,5 jaar oud zijn en niet ouder dan 20. Dit betekent dat hij waarschijnlijk veroordeeld is onder het jeugdstrafrecht, zoals meestal het geval is in dergelijke gevallen. Tot nu toe zwijgt hij. In april zal hij worden beschuldigd van moord voor de jeugdkamer van de Landau Regional Court. In juni begint het proces achter gesloten deuren.

Een oom zegt dat Abdul door zijn familie is gekozen omdat hij een jongeman is. Misschien had hij zelfs de taak om een Duitse vrouw te vinden en vervolgens zijn familie binnen te halen. De redenen voor asiel (vervolging door de Taliban) zijn bedacht.

Hoewel het publiek is uitgesloten, wordt in augustus bekend dat Abdul een agent voor de rechtbank beledigd, bespuwd en gewurgd heeft - uitgerekend tijdens de getuigenis van Mia's moeder. In september wordt Abdul veroordeeld tot 8, 5 jaar jeugdige detentie voor moord. Hij doet afstand van zijn recht om in beroep te gaan en aanvaardt het vonnis. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met .