Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Murssal A.
geboren: 1989
gewurgd: 27 december 2013
Woonplaats: Frankfurt/M.
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar vader Abdul A. (47 jaar)
Murssal woont in Frankfurt, heeft twee zussen en wordt beschouwd als goed geïntegreerd. De ouders spreken echter nauwelijks Duits. De familie is al enkele jaren in Duitsland.

Murssal's vader Abdul zoekt een man voor haar in Afghanistan om mee te trouwen. Ze zou daar ook moeten wonen. Haar vader, die als conciërge in Frankfurt werkt, betaalt een bruidsschat.

Maar Murssal weigert te trouwen met de man die ze niet kent en te verhuizen naar Afghanistan. Op 27 december 2013 wurgt haar vader haar en vertrekt naar Afghanistan.

Buren bellen de politie. De agenten vinden het lijk op een stoel, handen gebonden, mond afgeplakt met plakband. Er zijn nog andere familieleden op de plaats delict. Het is onbekend of ze later worden onderzocht.

Blijkbaar heeft de vader het lichaam nog gefotografeerd. Want in Afghanistan laat hij de foto's aan de families zien om te bewijzen dat hij zijn familie-eer heeft hersteld. Hij krijgt waarschijnlijk ook zijn bruidsschat terug.

Er wordt een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , .