Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nalan S.
geboren: 1971
neergestoken: 21 januari 2010
Verblijfplaats: Gelsenkirchen
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 meisjes (op het moment van het misdrijf 10, 12 jaar)
en 2 jongens (14, 17 jaar)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Murat S. (ten tijde van het misdrijf 38 jaar)
In augustus 2008, verhuist kassier Nalan met hun vier kinderen uit het gezamenlijke appartement. Murat aanvaardt de scheiding niet en begint zijn vrouw te bedreigen. Er is een poging tot moord. De kantoormedewerker is hierdoor in voorlopige hechtenis genomen. Er wordt gezegd dat hij in gevangenschap zou hebben ingestemd met een scheiding.

In december 2009 wordt Murat door de districtsrechtbank van Gelsenkirchen veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden wegens zijn moorddreiging. Twee psychiatrische rapporten classificeren hem als ongevaarlijk.

Murat is nog maar kort weer op vrije voeten als hij op 21 januari 2010 weer inbreekt in het appartement van zijn vrouw. De kinderen zijn op school. Buren melden een ruzie. Dan steekt hij zijn vrouw neer. Daarna steekt hij zichzelf neer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .