Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nazan D.
Geboren: 1985
Poging tot moord: 23 juni 2009
Woonplaats: Hachenburg (Rijnland-Palts)
Herkomst: Turkije
Kinderen: onbekend
Dader: haar vader (metaalgieter, ten tijde van het misdrijf 53 jaar)
In januari 2009 neemt Nazan een kapsalon over in Hachenburg in het Westerwald. In juni komt haar vader de winkel binnen met een mes en steekt haar neer, zogenaamd omdat ze een getrouwde vriend heeft. Een verzekeringsagent die daar toevallig is, komt tussenbeide. Het leven van de vrouw is in gevaar, maar haar toestand stabiliseert later. De vader is buiten de winkel gearresteerd.

In sommige artikelen staat dat de vrouw gescheiden leeft van haar Turkse man. Vermoedelijk was het een geïmporteerde bruidegom die na de scheiding naar Turkije terugkeerde. Voor de vader vloeit hieruit een eermotief voort: zijn dochter buigt niet voor zijn wil, maar wil zelf haar partner kiezen.

Vader en dochter hebben waarschijnlijk een Duits paspoort. Het gerucht gaat dat de vader na het misdrijf zei: "Ik ben haar vader, daarom doe ik dit (of: daarom mag ik dit doen.)".

In december 2009 begint het proces bij de arrondissementsrechtbank in Koblenz. Voor poging tot moord, wordt de vader veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .