Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nuha
Geboren: 2000
vermoord: 3 november 2020
Woonplaats: Paderborn
Herkomst: Syrië
Kinderen: 3 dochters
Dader: haar man Wahid A. (29 jaar ten tijde van het misdrijf)
Nuha wordt in 2014 op 14-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de 23-jarige Wahid in het noorden van Syrië. Ze wordt zwanger van een tweeling en Wahid vertrekt in mei 2015 naar Duitsland. In oktober brengt hij de minderjarige moeder mee met de kinderen. Een ander kind arriveert in 2017. De familie woont in Paderborn. Wahid werkt als een bezorger.

Op 3 november 2020 snijdt Wahid de keel van zijn vrouw door voor de ogen van hun drie dochters. Ze bloedt dood en hij belt de politie. Agenten vinden het lichaam in de auto op een binnenplaats. De kinderen worden onder de voogdij van de kinderbescherming geplaatst.

In de nieuwsberichten staat het volgende: Er waren problemen in het huwelijk. Een deel van Nuha's familie was van België naar Paderborn gereisd om te bemiddelen. Onmiddellijk daarna was er een moord. Tegenover een oom geeft Wahid eer als motief, waarna hij zwijgt.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .